Низка громадських організацій області виступила з ініціативою взяти на себе функцію із забезпечення громадського порядку та «захисту земляків від радикалів, що бешкетують».

На великих підприємствах Луганська із числа робітників та службовців створюють народні дружини. Свої наряди з охорони порядку має намір організувати й Луганський загін донського козацтва.
Ініціатива громадськості була розглянута на позачерговій сесії обласної ради 27 січня й ухвалена. Також прийнято звернення депутатів, в якому, зокрема, сказано, що, «спираючись на норми Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону», громадським організаціям, українському і донському козацтву, воїнам-інтернаціоналістам, трудовим колективам, молоді, ветеранам Збройних Сил і правоохоронних органів «вручається мандат довіри на захист жителів області від проникнення екстремізму на нашу землю, на охорону громадського порядку та державних установ». На думку депутатів, особливого додаткового захисту потребують будинки, в яких розташовані держказначейство, головне управління Пенсійного фонду, управління Національного банку, облдержадміністрація та органи місцевого самоврядування.
Одразу після закриття сесії козаки провели свій розвід з охорони довірених їм територій, а в храмі Розчулення пройшов молебень во здравіє України. Сьогодні під контролем правоохоронних органів перебувають усі точки із продажу піротехнічних засобів та іншої продукції, яка може використовуватися екстремістами. Голова облдержадміністрації підписав розпорядження зі створення обласного штабу, в який увійдуть усі керівники найбільших підприємств та організацій області.
Як стало відомо, охорону громадського порядку в Києві в лавах спецпідрозділу «Беркут» здійснюють двісті луганчан. Їхні батьки звернулися до Луганської міськради із проханням допомогти хлопцям, які несуть службу в суворих погодних умовах. У свою чергу міський голова Сергій Кравченко закликав жителів обласного центру не бути байдужими й надати допомогу землякам, які «залишаються вірні військовому обов’язку і стоять на варті закону». Людей просять приносити мед, лимони, медикаменти, спальні мішки, шкарпетки, рукавички та інші теплі речі.
 
Луганськ.
На знімку: козаки готуються вартувати правопорядок.
Фото Артема БРЮХАНОВА.