Під час акції «Свободу Володимиру Балуху» на Майдані Незалежності у Києв

 Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Учора на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку політв’язнів Кремля Володимира Балуха і Романа Сущенка, які 8 лютого відзначають день народження.

Напередодні акцію під назвою «Свободу Володимиру Балуху» ініціювала «Кримська правозахисна група».

У п’ятницю кримськотатарські активісти приїхали в село Серебрянка Роздольненського району, що в окупованому РФ Криму, аби привітати Наталю Балух із 48-річчям її сина. Про це у Фейсбуці повідомив голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

Кримчанина Володимира Балуха за його проукраїнську позицію підпорядкований окупантам суд Криму засудив на 4 роки і 11 місяців. На своєму будинку патріот прикріпив табличку із написом «Вулиця Героїв Небесної Сотні, 18» та на подвір’ї встановив прапор України. 8 грудня 2016 року ФСБ РФ затримала Балуха, стверджуючи, що у його помешканні знайшли 90 патронів і кілька тротилових шашок. Пізніше проти активіста було порушено ще одну справу: начальник ізолятора тимчасового тримання в окупованому селищі Роздольне заявив, що Балух нібито напав на нього. 18 жовтня 2018 року незаконно засудженого українця перевели до Керченської виправної колонії № 2. 25 січня 2019-го йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. «Суддя» мотивував рішення тим, що «відбування більш як третини строку не є переконливим доказом того, що Балух виправився». За словами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, Балух усвідомлює, що жодного правосуддя в Росії немає. Він не визнає свою провину і не проситиме про помилування.

За час ув’язнення українець Володимир Балух понад 200 днів не припиняв голодовку.