Слідчі центрального апарату ДБР розслідують ймовірний факт перевищення влади працівниками Нацполіції, в результаті якого отримали тілесні ушкодження учасники акції «Хто замовив Катю Гандзюк». Про це вчора повідомили у прес-службі бюро.

«До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом скоєння працівниками поліції кримінального правопорушення за ознаками частини 2 статті 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством). Тривають невідкладні слідчі дії, — повідомили у відомстві.

Нагадаємо, у Києві 9 лютого під час акції «Хто замовив Катю Гандзюк» між активістами та поліцією сталися сутички. У результаті зіткнень понад 40 людей затримали та доправили до Подільського управління поліції. Мітингувальники стверджують: правоохоронці застосували силу під час затримання, забрали їхні речі та відмовилися віддавати. Мовляв, вартові порядку застосували сльозогінний газ та жорстоко побили їх.

Водночас у МВС зазначили, що виявили на Контрактовій площі молодих людей із зеленкою, газовими балончиками та ножами і доправили їх у найближчий відділок для надання пояснень. Щоправда, вже незабаром їх відпустили. Після цього, додають правоохоронці, їм на допомогу прибула «група підтримки», яка влаштувала штовханину на вході до відділку і застосувала газові балончики. Поведінку молодиків вартові порядку називають «спробою штурму управління поліції».

Слідчі вже розпочали три кримінальні провадження за трьома статтями Кримінального кодексу: «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу», «Захоплення державних будівель» і «Хуліганство».

На брифінгу керівник столичної поліції Андрій Крищенко публічно вибачився за правоохоронця, який під Подільським управлінням поліції звернувся до затримуваного: «Лягай, Бандеро». За його словами, винуватця обов’язково покарають.

«Я особисто вибачаюсь за дії цього працівника, вважаю це неприпустимо. Ці працівники будуть покарані. Нам є над чим працювати. Мені особисто соромно. Випадок кожного правоохоронця розглядатимуть окремо. У разі доведення провини, їм може загрожувати до восьми років позбавлення волі за статтею 365 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень), — зазначив він.

На цей інцидент відреагували і в Генпрокуратурі. «Слідчі ДБР мають дати оцінку насилля щодо учасників контрпікету та подальших дій поліцейських під райвідділком. Уже знаємо, хто бив лежачу людину ногами і кричав про Бандеру. Готуємо підозру. Окрім того, правоохоронці дадуть правову оцінку спроби захоплення райвідділку з боку активістів. Україна потребує сили права, а не права сили», — заявив ЗМІ Генпрокурор Юрій Луценко.

Адвокат Масі Найєм повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що всіх затриманих активістів відпустили, оскільки не знайшли достатніх підстав для притягнення їх до відповідальності за п. 4 ст. 296 Кримінального кодексу — хуліганство.