На кінофестивалі Berlinale творча команда фільму «Містер Джонс» перед прем’єрним показом стрічки, що відбувся 10 лютого, закликала звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів Кремля. Флешмоб відбувся просто на червоній доріжці. Учасники команди, до яких приєдналися й українські активісти, вийшли з плакатами FreeSentsov,  Freedom of speech is not a crime та портретами Сенцова, повідомляє Укрінформ.

«Переглядаючи цей фільм, я думала про нашого колегу Олега Сенцова, українського режисера, та про його співвітчизників, політв’язнів, яких утримують в Росії. Ми думали про них, коли створювали цей фільм. Ми про них не забудемо», — цитує режисерку фільму Аґнєшку Холланд Укрінформ.


Що стосується головної теми фільму — Голодомору, то Аґнєшка Холланд переконана: вона не втрачає актуальності й сьогодні. «Це складний фільм для екранізації, — зізналася вона під час прес-конференції, що відбулася в неділю. — Коли я прочитала сценарій, мене вразила його актуальність, подача матеріалу, сюжет і сама тема. Голодомор — один з найжахливіших злочинів людства в XX столітті, створених людьми або режимом, якщо хочете. Для мене робота над проектом була моральним обов’язком і відповідальністю». 

Ще одна тема, яку порушує фільм, — це вплив фейкових новин та пропаганди на суспільство, а також відповідальність медіа.

Фото Ольги ТАНАСІЙЧУК (Укрінформ).