Учасники Програми стажування в апараті Верховної Ради України у 2019 році, перший заступник керівника апарату — керуючий справами Петро Боднар (у центрі в першому ряду).

Учора в парламенті стартувала 24-та Програма стажування молоді в апараті Верховної Ради. Протягом п’яти місяців 54 учасники програми здобуватимуть практичний досвід в секретаріатах комітетів та структурних підрозділах апарату. Вони братимуть участь у законопроектній роботі, здійснюватимуть аналітичні дослідження, допомагатимуть у проведенні комітетських та парламентських слухань, круглих столів, фахових заходів.

Тетяна Бендерська  отримала посвідчення інтерна.

Як зазначив перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар, цього року до програми стажування увійшли представники 19 областей, а також міст Севастополя і Києва. Зауважимо, що понад рік тому парламент ухвалив постанову, яка дозволяє проводити програму стажування за підтримки Державного бюджету.

Звертаючись до інтернів, П. Боднар наголосив, що вони зможуть ознайомитися з особливостями роботи Верховної Ради та її апарату, а також із основними напрямами роботи його структурних підрозділів. «Ви матимете можливість брати участь у дискусіях із народними депутатами нинішнього і минулих скликань, у семінарах, конференціях, засіданнях робочих груп із опрацювання законопроектів і комітетів, — сказав він. — Зможете бути присутніми на пленарних засіданнях, будете працювати із законодавчими та нормативно-правовими актами. Зможете відчути високу відповідальність державних службовців під час підготовки документів та матеріалів з питань повноважень підрозділів апарату різного ступеню складності».

Програма стажування молоді — це своєрідний елемент підготовки та відбору талановитої молоді й формування кадрового резерву для подальшої роботи в апараті, переконаний П. Боднар. За його словами, колишні випускники працюють майже в кожному структурному підрозділі апарату й демонструють високі знання під час проведення конкурсів на зайняття вакантних посад. Багато випускників стають помічниками-консультантами народних депутатів та беруть безпосередню участь у процесі законотворення. «Можливо, хтось після завершення стажування вирішить і не пов’язувати своє життя із державною службою, — припустив перший заступник керівника апарату парламенту. — У будь-якому разі цей досвід кожному з вас дасть дуже великий багаж знань і глибоке розуміння процесу».

Нині перед Верховною Радою постає багато викликів, на які потрібно оперативно реагувати, зауважив П. Боднар. Він пояснив, що має на увазі й реформування країни в цілому, і внутрішні реформи парламенту. А оскільки це відбувається на тлі недостатнього рівня політичної освіченості та культури суспільства, то поширювати розуміння і знання про роботу парламенту та інших державних інституцій — це теж одне із завдань для інтернів. П. Боднар побажав інтернам максимально ефективно використати час, відведений на стажування в апараті Верховної Ради. І подякував за участь у реалізації програми громадській організації «Ліга інтернів».

Член правління громадської організації «Ліга інтернів», колишній випускник програми стажування в апараті Верховної Ради, заступник голови ЦВК протягом 2007—2018 років Андрій Магера поділився з молоддю своїм досвідом стажування. Схожа програма працює в парламенті ще з 1995 року. Тоді її заснували спільно з асоціацією колишніх членів конгресу США. У той час стажерів називали помічниками голови постійної комісії Верховної Ради. «Неможливо порівнювати історичні умови, які були тоді і є тепер, — наголосив А. Магера. — Мені довелося стажуватися на стику 1997—1998 років — на стику другого і третього скликань. Той досвід став неоціненним для мене особисто і стане таким само й для вас. Але сподіваюся, що це буде двосторонній обмін. Ви не тільки братимете досвід від працівників апарату, які мають дуже високу кваліфікацію, але, можливо, й зі свого боку зможете донести інший погляд на проблеми. Можливо, зможете подати якісь пропозиції та ідеї, які стануть корисними для роботи апарату». А. Магера подякував Верховній Раді та керівництву апарату за те, що вони з розумінням і підтримкою ставляться до цього проекту і висловив сподівання, що так буде й надалі. «Дуже хочу дочекатися того дня, коли відійде покоління не лише комуністів, а й комсомольців, тоді за вами буде велике майбутнє і я дуже на вас розраховую», — резюмував він.

І хоча вчора інтерни тільки вперше потрапили в стіни парламенту та побачили один одного, вони вже отримали перше домашнє завдання. Виконавчий директор громадської організації «Ліга інтернів» Марія Савіна попросила молодь поставити перед собою цілі на це стажування. «Подумайте, чого ви від цього хочете, — сказала вона. — А вже завтра ми про це поговоримо. Без поставлених цілей стажування не буде таким ідеальним. Прошу наповнювати змістом кожен день стажування, кожну неформальну зустріч, поїздку чи захід. Бо це і є загальна атмосфера навчання і великий багаж знань та досвіду». Однак найголовніше завдання перед новобранцями — формування інтернівської сім’ї. Саме дружня атмосфера та підтримка дозволить зробити стажування легшим, цікавішим, переконана М. Савіна. А ще зазначила, що кожен із молодих людей прийшов у стіни парламенту своєю дорогою. «У будь-якому разі, за яких умов ви сюди б не потрапили — пам’ятайте, що це не випадково», — сказала вона.

Марина Чорна, наприклад, знайшла інформацію про стажування в Інтернеті. Зацікавилася, дізналася більше, в чому саме вона полягає. «За освітою я філософ-релігієзнавець, — каже інтерн. — А тут є Комітет з питань культури та духовності. На етапі відбору можна було обрати кілька пріоритетних комітетів і я потрапила саме туди, куди й хотіла. Не дуже навіть уявляю поки що, в чому саме полягатиме робота інтерна. Можливо, це відкриє для мене якісь перспективи в майбутньому. Поки що маю на меті здобути гарний досвід, який дозволить мені визначитися, в якому напрямку рухатися далі».

Факт

Починаючи з 1995 року, відколи працює програма, стажування пройшли майже 1850 осіб.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua