Центральна виборча комісія завершила реєстрацію та оприлюднила повний список кандидатів у Президенти — їх аж 44. Це абсолютний рекорд за всі роки незалежності. Досі найбільшу кількість претендентів було зареєстровано у 2004 році — 26 кандидатів. Така кількість охочих посісти головне крісло в країні, звісно, дещо здорожчить кампанію. Водночас експерти упевнені, що виборчий бюлетень не включатиме всі прізвища — низка технічних кандидатів, виконавши мінімальне завдання, все ж зніме свої кандидатури.

Проте завершення першого етапу — реєстрації, та початок другого — агітації, ознаменувалися збільшенням напруження і зростанням кількості конфліктів.

Загалом протягом тижня територіальними органами Нацполіції зареєстровано 350 заяв та повідомлень про порушення, пов’язаних із виборчим процесом, розпочато 24 кримінальні провадження, складено 118 адміністративних протоколів. І далі точно спокійніше не буде. Така ситуація непокоїть та насторожує всіх. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав штаби кандидатів «не розмотувати донезмоги спіраль ненависті в суспільстві». На його думку, цей кураж взаємної неповаги неможливо зупинити ні законами, ні поліцією. А лише совістю та відповідальністю.

«Треба зупиниться. Кампанія тільки починається, 50 днів до виборів. Зберіться, пани кандидати, домовтеся як вести чесну конкуренцію і не втратити країну, не розміняти все на ненависть і підлі провокації. Адже це так приємно — чесно виграти вибори. Наш народ багато страждав і заслужив чесні вибори, а не іподром політичного бруду!» — написав А. Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

На важливості неухильного дотримання стандартів чесних виборів, букви і духу виборчого законодавства наголосив також Президент Петро Порошенко під час форуму «Відкритий діалог».

«Вибори мають цілковито відповідати європейській політичній культурі і наближувати нас до Євросоюзу. Вони — теж частина нашої європейської та євроатлантичної стратегії. Вибори — це наш із вами відповідальний тест на нашому шляху до ЄС та НАТО. Переконаний — ми здамо цей тест на відмінно», — наголосив Петро Порошенко.

Тим часом п’ять кандидатів у Президенти підписали меморандум про чесні вибори. Вони заявили про готовність протидіяти підкупу виборців, фальсифікації голосування та іншим брудним технологіям. Залишається тільки сподіватися, що кандидати таки дотримають слова, і до них приєднається решта претендентів на посаду глави держави. Адже на кону дуже багато — Україна.

ДОВІДКОВО

ЦВК зареєструвала 44 кандидати у Президенти, це — Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Віталій Скоцик, Андрій Садовий, Віталій Купрій, Євген Мураєв, Анатолій Гриценко, Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко, Роман Насіров, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Аркадій Корнацький, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов, Олександр Мороз, Ілля Кива, Руслан Кошулинський, Олександр Данилюк, Сергій Тарута, Ігор Смешко, Інна Богословська, Володимир Зеленський, Микола Габер, Юрій Дерев’янко, Роман Безсмертний, Віктор Бондар, Сергій Носенко, Віктор Кривенко, Сергій Кривонос, Руслан Ригованов, Юрій Тимошенко, Андрій Новак, Василь Журавльов, Петро Порошенко, Юрій Кармазін, Юлія Литвиненко, Олександр Ващенко, Володимир Петров, Дмитро Гнап, Олександр Соловйов.