Сьогодні в столиці Польщі починає роботу дводенна «Близькосхідна конференція», ініційована адміністрацією США, а офіційна Варшава стала її співорганізатором. За даними польського МЗС, станом на переддень початку роботи участь у саміті підтвердили делегації майже 60 країн, зокрема, близько 10 країн Близького Сходу та всіх країн — членів Європейського Союзу.

Серед країн, які підтвердили участь, зокрема, Україна, Саудівська Аравія, Австралія, Бахрейн, Бразилія, Ізраїль, Індія, Ємен, Йорданія, Кувейт, Південна Корея, Оман, ОАЕ, Марокко, Нова Зеландія. Не підтвердили участі Єгипет, Туніс, Туреччина. Не буде делегацій з Палестинської Автономії, Китаю, Лівану, РФ, а також верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Передбачається, що країни — учасниці Варшавського близькосхідного саміту представлятимуть офіційні особи в ранзі міністрів. Найбільш представницькою буде делегація із США — офіційний Вашингтон репрезентуватимуть держсекретар Майк Помпео та віце-президент Майк Пенс. Ізраїль представлятиме прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу.

Керівник кабінету президента РП наголосив, що не просто Варшаву обрано місцем проведення конференції: «Польща обрана партнером США в дискусії на тему пошуку нових вирішень близькосхідних проблем». Офіційна Варшава називає саміт 13—14 лютого найважливішою дипломатичною подією з часу проведення в польській столиці Саміту НАТО, який відбувся тут у липні 2016 року. У зв’язку з цим міжнародним заходом на період з 10 до 16 лютого Польща тимчасово відновила прикордонний контроль на внутрішніх євросоюзівських кордонах, тобто з Німеччиною, Литвою, Чехією та Словаччиною, натомість в столиці країни з 11 до 15 лютого введено перший рівень загрози та другий рівень загрози у сфері телеінформаційної безпеки.

За задумом організаторів, конференція має стати площадкою для презентації державами регіону власного бачення та через призму актуальних кризових явищ регіонального характеру, а також для пропозицій міжнародних заходів, спрямованих на їх вирішення. Під час роботи конференції обговорюватимуться такі блоки проблем: регіональні кризи (зокрема в Сирії та Ємені, палестино-ізраїльський конфлікт) та їх наслідки для цивільного населення Близького Сходу; розробки та розповсюдження зброї масового ураження; кібербезпека і нові, зокрема гібридні, загрози та енергетична безпека; боротьба з тероризмом та його нелегальним фінансуванням.

В ході сьогоднішніх дебатів своє бачення проблем мають представити арабські держави та Ізраїль. Під час урочистої вечері заплановано виступи президента Анджея Дуди та віце-президента США Майка Пенса. На четвер програмою саміту передбачений виступ радника президента США з близькосхідних питань Джареда Кушнера, присвячений можливостям вирішення близькосхідного конфлікту. Дискусію на тему гуманітарної ситуації в регіоні, в тому числі проблем біженців, мають відкрити Майк Пенс та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Натомість на завершення конференції її співголови — держсекретар США Майк Помпео та міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович — мають представити висновки саміту. За словами Я. Чапутовича, конференція вважатиметься успішною в разі «розробки спільних вирішень, заходів та діагнозів з метою гарантування миру і безпеки на Близькому Сході».

Захід викликав неоднозначну реакцію в багатьох країнах. Найгостріше відреагували в Тегерані, де висловили офіційний протест, заявивши, що розглядатимуть факт його проведення у Варшаві «як ворожий акт проти Ірану», пригрозивши навіть «відплатними заходами». Критики конференції у самій Польщі наголошують, зокрема, що вона «була би більш вагомою, коли б у ній брали участь учасники мирного процесу щодо Ірану».