На знімку: голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

Фото надано прес-службою Тернопільської обласної ради.

Обсяг видатків загального фонду на утримання бюджетних установ, підпорядкованих департаменту соціального захисту населення, та на здійснення соціальних виплат найуразливішим категоріям населення становить на Тернопільщині цього року 119,1 млн грн. І це без урахування субвенцій із державного бюджету. Водночас на утримання установ соціального забезпечення області передбачено 67,5 мільйона, — повідомляють на сайті Тернопільської обласної ради.

«Значні кошти у цьогорічному обласному бюджеті передбачені на здійснення соціальних виплат найуразливішим категоріям населення та реалізацію заходів обласних соціальних програм. Загалом 8,2 мільйона гривень, — зазначає очільник обласної ради Віктор Овчарук. — Це стосується осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій на сході, соціально незахищених громадян».

Так, на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено 2,3 млн гривень, на компенсаційні виплати інвалідам на бензин, ремонт, техобслуговування автомобілів, мотоколясок та транспортне обслуговування, встановлення телефонів інвалідам І та ІІ груп — 300 тисяч.

Згідно із обласною програмою «Ветеран» на 2019 рік щомісячно виплачуватиметься до пенсії по 500 гривень людям, на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА. Нині в області їх 350 осіб. Така ж сума щомісячно виділятиметься і 35 сім’ям загиблих в Афганістані. Передбачили й кошти на матеріальну допомогу громадянам, які її потребують, людям з інвалідністю та ветеранам. Загалом, на цю програму буде виділено три мільйони гривень.

На виконання обласної програми підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, Операції об’єднаних сил, членів сімей загиблих під час проведення АТО, членів сімей Героїв Небесної Сотні, постраждалих учасників Революції Гідності в обласному бюджеті на цей рік заклали 1,8 мільйона гривень. А обласної комплексної програми соціальної підтримки малозахищених верств населення «Турбота» — 0,7 мільйона.

«Обласний бюджет-2019 є соціально спрямованим, — наголосив Віктор Овчарук. — Додам, що депутати також вирішили підтримати зміни до обласної програми кредитування молодіжного житлового будівництва. Цими змінами збільшили коло осіб, на яких поширюється ця програма. А саме, пільговим кредитуванням можуть скористатися учасники АТО, ООС без обмеження віку. Також вирішили збільшити обсяг фінансування програми кредитування молодіжного житлового будівництва в Тернопільській області на 2018-2022 роки».

Тернопільська область.