Днями Южно-Українську АЕС, що в Миколаївській області, відвідали представники німецького консорціуму «PLEJADES», щоб ознайомитися з можливостями переробки радіоактивних відходів на вітчизняних атомних електростанціях. Візит організовано в рамках реалізації проекту «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення РАВ, які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах». Проект розрахований на три роки і реалізується в рамках

Програми взаємодії з Єврокомісією «Інструмент співпраці з ядерної безпеки» (ІСЯБ), повідомляє Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС.

Згідно з Основними санітарними правилами забезпечення радіаційної безпеки України, РРВ (рідкі радіоактивні відходи) не можуть передаватися на довготривале зберігання та захоронення без додаткової переробки. А щоб перевести їх у твердий стан, у світі застосовується декілька технологій — цементування, заскловування, включення в полімерну матрицю та ін. В Україні технологію переробки РРВ до стану, придатного для захоронення, поки не обрано. Бо в кожної АЕС є відмінності в проектах та в експлуатації.

— Нам належить виробити таку методологію, яка може бути застосована до всіх АЕС, — зазначив керівник робочої групи «PLEJADES» Зоран Дрейс. 

Вл. інф.