Уже майже півсотні громад на Волині висловили бажання перейти з Московського патріархату під юрисдикцію Православної церкви України.

Минулої неділі митрополит Луцький і Волинський Михаїл представив громаді Свято-Троїцького собору в Берестечку, яка нещодавно перейшла до ПЦУ, нового священика. Попередній настоятель не лише відмовився підтримати своїх парафіян, а й тривалий час тримав храм зачиненим. Тож є надія, що під куполами храму, збудованого на честь звитяги козаків у битві 1651 року, знову звучатиме слово Боже.

«Святковий до щему в серці день! У Берестечку сьогодні храм приймав нову духовність. З владикою Михаїлом прибув новий священик — отець Миколай. Спів духовний лунав під куполом і душевний лунав у кожного присутнього в серці», — йдеться в дописі у Фейсбуці голови Горохівської РДА Юлії Гринчук.

Зміни торкнулися і села Жидичин, давнього осідку луцьких єпископів, в чиїй колишній резиденції зараз розташований чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ. З 6 по 9 лютого в селі проводили подворове опитування щодо переходу релігійної громади Свято-Миколаївського храму (на знімку) села Жидичин до ПЦУ. 98 відсотків з тих, хто висловив свою позицію, підтримали такий крок.

Храм у сусідньому з Жидичином селі Кульчин Ківерцівського району теж переходить до ПЦУ.

«Вітаємо Свято-Георгіївську громаду села Кульчин з доленосним рішенням. Віряни чітко визначилися — 211 за перехід до Православної церкви України, утрималось 13», — пише в дописі у Фейсбуці настоятель Жидичинського монастиря Константин Марченко.

Громада села Борисковичі, що в Горохівському районі, теж вирішила перейти до ПЦУ.

У селі Войнин Локачинського району під час парафіяльних зборів громади Свято-Михайлівської церкви з 49 присутніх 47 проголосували за приєднання.
Нагадаємо, ще 3 лютого в трьох селах цього самого району — Сірнички, Семеринське та Зубильне — церковні громади вирішили перейти до ПЦУ.

У селі Зелене Горохівського району, де проживає майже півтисячі осіб, збирали підписи за перехід до Православної церкви України. У результаті стало відомо, що більшість Свято-Покровської релігійної громади підтримала це рішення — за те, аби залишитися з Московським патріархатом, не набралося навіть десятка підписів. За словами жителів, священик Андрій Апончук залишається з громадою.

Своє бажання перейти в ПЦУ висловила і більшість парафіян Свято-Покровської церкви села Годомичі Маневицького району. Напередодні тут зібрали 315 підписів, з яких тільки 10 було проти. У день зборів у сільському клубі 175 осіб проголосували за перехід у ПЦУ, а 28 — проти.

У селах Шепель та Озеряни Луцького району в обох громадах також проголосували позитивно.

Так само вчинила громада Свято-Михайлівського храму села Бужани.

— Усе пройшло мирно, без ексцесів. Наш настоятель храму, отець Павло Сукманський, залишився з громадою. Загалом 594 члени громади проголосували за приєднання до Православної церкви України, 13 утрималися, троє виступили проти, — повідомив Бужанівський сільський голова Роман Груцький.

Фото автора.