У Львові презентували програму науково-технічного розвитку міста «Львівська система дослідників». Відтепер найталановитіші й найуспішніші науковці щомісяця отримуватимуть стипендії з бюджету міськради.

Як розповіли в міській раді, «Львівська система дослідників» поставила перед собою низку важливих завдань: по-перше, об’єднати експертне наукове середовище для підтримки та промоції успішних науковців; по-друге, стимулювати науково-дослідницьку діяльність міста; по-третє, сприяти організації міжнародних заходів. Усі ці кроки повинні призвести до зменшення трудової еміграції дослідників і залучення наукових установ до стратегічного планування розвитку міста.

Цьогоріч «Львівська система дослідників» функціонуватиме в пілотному режимі. Поки що міська рада виділила 6 млн грн. Щомісяця стипендіат отримуватиме від 6 до 10 тис. грн. Після того як відпрацюють оптимальну модель, фінансування зросте.

«Ми всіх заохочуємо до участі в програмі «Львівська система дослідників». Механіка вибору дуже проста і дуже публічна — всі львівські та національні кола їй сприятимуть. Це перший такого роду формат, що впроваджується в Україні», — заявив під час презентації проекту заступник міського голови Андрій Москаленко.

Проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» Наталя Чухрай зазначила, що завдяки такій програмі науковці залишатимуться в місті, багато хто повернеться до Львова і тут розвиватиме науково-технічний потенціал.

Львів.