Протягом минулого року на Закарпатті 279 хлопчикам і дівчаткам надано статус дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування. У сім’ї громадян влаштовано 338 дітей: зокрема 80 усиновлено, 190 влаштовано під опіку та піклування. Ще 32 потрапили до дитбудинків сімейного типу і прийомних родин. Число дітей, які перебувають на державному утриманні в інтернатних закладах, зменшилося. Загалом на Закарпатті, як повідомляє прес-служба ОДА, функціонує 47 дитячих будинків сімейного типу (сім з яких створені торік), 52 прийомні родини, в яких виховуються 382 дитини.
 

Ці цифри було озвучено в Закарпатській ОДА під час наради, на якій підбили підсумки діяльності служб у справах дітей за минулий рік. Присутні — керівники служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів, ОТГ, притулку для дітей, центру соціально-психологічної реабілітації дітей — обговорили питання про використання у 2018 році субвенції з державної казни місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання приміщень для дітей-сиріт та для розвитку сімейних форм виховання. Минулого року в області було придбано у приватну власність 25 квартир для 31 дитини-сироти, а також два будинки для ДБСТ.

Згадали водночас і про такий тривожний соціальний факт: зросло число дітей (з 850 до 910!), які проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від своїх обов’язків; а також тих дітей, які зазнали насильства, систематично самовільно залишають місце постійного проживання. Крім цієї категорії малечі, працівники служб у справах дітей забезпечують ведення електронного обліку 3035 дітей, з яких 2125 — діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування.

Значну увагу приділили контролюючим функціям, адже на території області проживають 637 усиновлених дітей та 1430 дітей, які перебувають під опікою або ж піклуванням, і важливо контролювати дотримання прав цих дітей. А також тих, котрі проживають у сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах. Координація роботи із запобігання соціальному сирітству ставить купу непростих завдань, які слід розв’язувати одразу і щодня.