Прес-служба уряду Македонії у вівторок повідомила, що Преспанський договір із Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія набув чинності 12 лютого 2019 року. Публікація в урядовій газеті, що з'явилася 12 лютого, підтвердила цей факт і констатувала, що всі зобов'язання із внесення змін до конституції, пов'язані з перейменуванням країни виконано, і тепер вона офіційно називається Республіка Північна  Македонія.

Цього самого дня перед парламентом Республіки Північна Македонія відбувся мітинг з нагоди урочистого підняття в Скоп’є прапора НАТО. Прем'єр-міністр Зоран Заєв, який виступив на ньому, привітав народ з величезною перемогою. «Ми піднімаємо сьогодні прапор НАТО, що разом з європейським і нашим власним суспільством визначає майбутнє сучасного й наступного поколінь. Це не тільки символічність, це -- реальність. Це сторінка нашої історії. Ми не віримо в казки, що Європейський Союз розпадеться, ми вважаємо, що він дуже сильний і життєздатний. Ми належимо йому історично й політично. Але ми не досягнемо Європи, якщо не будемо багато працювати. Ми не маємо й не будемо його нахлібниками. Ми можемо запропонувати Європі мультикультурне суспільство, надійне співробітництво й наукові досягнення», -- сказав Зоран Заєв.  Прем'єр повідомив, що вже найближчими днями розпочнеться наступний і складніший етап будівництва Республіки Північна Македонія за європейськими стандартами, і висловив надію, що більше ніхто не  блокуватиме цей процес ззовні. Завершив свою промову він словами: «Хай живе європейська Республіка Північна Македонія, хай живе Європа, хай живе НАТО!», які викликали неабияку радість у людей, котрі зібралися на площі біля парламенту.

Після мітингу Заєв вирушив на засідання виконавчого комітету правлячої партії Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ). Його членам належало обговорити питання про те, чи варто проводити в країні дострокові парламентські вибори разом із черговими президентськими. А також про внесення змін до назви партії у зв'язку з перейменуванням країни. Щодо першого питання було вирішено: дострокових парламентських виборів не буде. «Громадяни від нас чекають результатів в економіці, в реформах та інтеграції. Тому партія, яка на перше місце ставить інтереси громадян і держави, вважає, що в цей момент не слід проводити дострокові парламентські вибори. Навіть зараз, коли її рейтинг і підтримка народу набагато вищі, ніж в опозиції», -- пояснив журналістам після закінчення засідання виконавчого комітету прес-секретар СДСМ Костадин Костадинов. Він також повідомив, що майбутні президентські вибори будуть прозорі, справедливі й демократичні, від яких виграють усі громадяни країни. За словами Костадинова, виконком СДСМ уповноважив її голову Зорана Заєва та інших її лідерів на проведення консультацій з коаліційними партнерами, іншими партіями, що входять і не входять до парламенту, з узгодження єдиного, консенсусного кандидата на посаду президента країни. Він висловив упевненість, що СДСМ і його союзники переможуть на виборах, а опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ не отримає довіри народу.

Голова парламенту Талат Джафері призначив проведення президентських виборів у країні на 21 квітня 2019 року. Другий тур (якщо буде потреба) відбудеться 5 травня.