Воїни-афганці стурбовані ситуацією, яка склалася в суспільстві щодо забезпечення їх прав на пільгове обслуговування. Зокрема, дедалі частіше трапляються випадки, коли їм відмовляють у пільговому проїзді чи безплатному медобстеженні. Про випадки конкретних порушень представники місцевих осередків Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) розповіли під час зустрічі (на знімку) з головою Рівненської обласної ради Олександром Данильчуком та першим заступником голови Рівненської ОДА Віталієм Ундіром.

Нагадаємо, що 15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. Крім того, цьогоріч виповнюється 30 років виведення військ з Афганістану. Відтак воїни-інтернаціоналісти вирішили нагадати владі та громадськості про ті проблеми, з якими стикаються щодня. Окрім згаданих порушень їхніх прав, представники спілки нагадали керівникам області про забезпечення їхньої категорії житлом.

У той же час упродовж минулого року дев’ять родин воїнів-афганців з Рівненщини отримали від держави довгоочікувані квартири. Крім того, 48 родин загиблих воїнів-інтернаціоналістів торік отримали матеріальну допомогу на загальну суму в понад 200 тисяч гривень. Ще 100 тисяч гривень було виділено на підтримку статутної діяльність Спілки ветеранів Афганістану. Як зауважив голова обласної ради Олександр Данильчук, обласна влада якраз напрацьовує механізм, який дасть змогу на пільгових умовах надавати медичну допомогу учасникам бойових дій (зокрема, проводити обстеження) на базі одного з комунальних закладів області. Планується, що ця ініціатива стосуватиметься як учасників бойових дій — воїнів-інтернаціоналістів та їхніх родин, так і учасників АТО та їхніх родин, а також потерпілих від аварії на ЧАЕС.

Крім того, учасники зустрічі обговорили проект Угоди про взаємодію та співпрацю між Рівненською ОДА, Рівненською обласною радою та Рівненською обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Домовилися, що протягом двох тижнів сторони узгодять ключові пункти такої співпраці, аби документ не мав декларативного характеру. Після цього відбудеться його офіційне підписання.

А вже цієї п’ятниці, 15 лютого, відбудеться мітинг-реквієм біля пам’ятника загиблим у локальних конфліктах воїнам-інтернаціоналістам, що на майдані Короленка у Рівному. Тематичні заходи цього дня відбуватимуться в усіх районах Рівненщини.

Рівне.

Фото автора.