Уже кілька місяців у Туреччині знецінюється місцева валюта — ліра. Якщо для іноземних туристів і оптових покупців турецьких товарів це благо з можливістю придбати на ті самі 100 євро чи 100 доларів значно більше, ніж раніше, то для громадян країни — просто біда. Тим більше, що торговці постійно намагаються підвищувати ціни не тільки на промислові, а й на продовольчі товари, що призводить до зростання інфляції і обмеження купівельної спроможності турецьких родин.

Влада після кількох звернень до виробників і торговців із проханням не збільшувати ціни, почала минулого тижня перевірку фірм, магазинів і торговельних бірж із метою виявлення тих, хто не прислухався до цих закликів. Під час перевірок було виявлено «надмірне» збільшення цін — до 800 відсотків. В уряді вважають: час прохань і умовлянь минув. Тому ухвалили рішення штрафувати тих, хто намагається наживатися на інфляції. Міністерство торгівлі вже виписало штрафи за підвищення цін на різні товари 88 компаніям. Суми штрафів досить значні — понад 2 млн лір (майже 381 тис. доларів). За торгівлю незареєстрованними продуктами та інші порушення ще 76 фірм заплатять до скарбниці держави по 810 тис. лір (майже 154 тис. доларів).

Як заявила міністр торгівлі Рухсар Пекджан, це суровий, але необхідний захід. За її словами, уряд розробив програму стимулювання турецького землеробства й фінансової підтримки фермерських господарств заради стабільних цін на продукти харчування. Владі великих міст — Анкари й Стамбула — рекомендовано відкрити обладнані овочеві базарчики з дешевими й стабільними цінами у всіх багатонаселених кварталах. На них не допускатимуть перекупники овочів, фруктів і м’яса у виробників, бо саме вони маніпулюють цінами і сприяють зростанню інфляції.

Міністр економіки й фінансів Берат Албайрак повідомив, що влада країни зробить усе для реалізації інтенсивної програми зі збільшення виробництва продуктів харчування та забезпечення стабільних цін на них. За його словами, з державним банком Ziraat досягнуто домовленості про видачу сільськогосподарським підприємствам пільгових кредитів для будівництва й облаштування нових оранжерей, що дозволить забезпечити зростання виробництва ранніх овочів і фруктів. Продавати їх вони будуть зобов’язані за твердою ціною.

Турецькі ЗМІ зазначають, що тільки за минулий рік продукти харчування  подорожчали майже на 30 відсотків. Цього не спостерігалося 15 попередніх років. Наприклад, ціни на помідори, огірки й баклажани зросли відповідно на 53, 39 і 81 відсоток. Що спричинило невдоволення в населення і страх за майбутнє. Адже зарплати в країні майже не підвищуються.

Тим часом влада дала вказівку поліції спостерігати за тим, щоб ціни в магазинах і на ринках не зростали. Міністр торгівлі Рухсар Пекджан в інтерв’ю виданню Hurriyet Daily News повідомила, що перевірки необґрунтованого підвищення вартості всіх товарів, які почалися минулого тижня, триватиме. На її думку, цей ефективний захід сприяв тому, що ціни на основні продукти харчування за останні три дні знизилися в середньому на 45 відсотків. «Тому інспектування по всій Туреччині продовжиться з новою силою. Ми не дамо передохнути спекулянтам», — запевнила міністр.