Однією з головних тем нинішнього безпекового форуму є розвиток міжнародного співробітництва у забезпеченні миру та пошук шляхів невійськового врегулювання конфліктів. Зокрема, серед них — відносини Європи та США в рамках трансатлантичного партнерства, питання України, Венесуели та Сирії. Україна включена у доповідь з безпеки у список країн, конфлікти в яких триватимуть і в 2019 році.

Крім того, учасники обговорять проект спорудження газопроводу «Північний потік-2», що нині є надзвичайно актуальним у галузі енергетичної безпеки в Європі, передусім у ФРН. 

Раніше Президент України заявляв, що надасть на конференції факти втручання Росії у президентські вибори 2019 року. За його словами, на виборах українська сторона може перетнутися з реваншизмом і втручанням РФ у виборчий процес. «Частину інформації про втручання Росії я оприлюдню на Мюнхенському форумі з безпеки», — заявив він.

У щорічній, нині вже 55-й, Мюнхенській конференції з питань безпеки беруть участь лідери майже 40 країн, а ще 100 держав представлені главами зовнішньополітичних відомств. Від України є  Президент Петро Порошенко, міністр закордонних справ Павло Клімкін. Плановано, що на  конференції також виступлять лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко та голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Очікується, що Петро Порошенко виступить у рамках сесії на тему «Безпека у Східній Європі», здійснить низку двосторонніх зустрічей зі світовими лідерами та керівниками міжнародних організацій. Зокрема, американська сторона підтвердила, що в суботу мають відбутися переговори Петра Порошенка з віце-президентом США Майком Пенсом і спецпредставником Держдепу по Україні Куртом Волкером. Також заплановано зустрічі з американським сенатором-республіканцем Джимом Рішем, який є головою комітету з питань зовнішніх відносин Сенату США та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Плановано, що Петро Порошенко візьме участь і в 3-му Українському ланчі «Україна 2019 — вибір майбутнього», що його сьогодні Фонд Віктора Пінчука і Ялтинська європейська стратегія (YES) проведуть у Мюнхені. Заявлено, що на ланчі обговорюватимуть можливі наслідки президентських виборів та актуальні виклики, які стоять перед Україною. На ланч також запрошено Юлію Тимошенко, Анатолія Гриценка, Президента Естонії Керсті Кальюлайд, міністра закордонних справ Канади Христю Фріланд тощо.

Берлін.