У Чорткові, що на Тернопільщині, із семінаром про новий проект ЄС «HOUSES» та діяльність Фонду енергоефективності побував регіональний координатор з досягнення Цілей сталого розвитку ПРООН у Тернопільській області Ігор Стефанів. На зустріч запросили керівників ОСББ та ініціативних мешканців будинків, де такі об’єднання ще не створені.

Ігор Стефанів поінформував учасників про проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES). Основна мета цього проекту — мобілізація співвласників житла в багатоквартирних будинках та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних помешкань. Бюджет на впровадження таких ініціатив для України — чотири мільйони євро. Донором коштів є Німеччина. Завдяки такій допомозі та діяльності

Державного фонду енергоефективності України ОСББ мають змогу скористатися вигідними «теплими» кредитами або ж пакетами послуг «Легкий» та «Комплексний». Експерт зазначив, що для початку, аби стати учасником проекту, треба зареєструвати своє ОСББ за адресою: http://www.houses.in.ua/registration/? fbclid=IwAR1YtQ4G1J9kajmbFNMupfHSW9-2b0ivNBWekTLAweD1hIe7_Avo79z1N-E.

Зареєструвавшись у проекті, можна отримати 80% відшкодування за послуги енергоаудиту — добровільного енергетичного обстеження, яке проводять за ініціативою споживача паливно-енергетичних ресурсів. Здійснивши енергоаудит, можна у відсотках побачити, де саме відбувається втрата теплоресурсів (вікна, двері до під’їздів, дах).

Міський голова Чорткова Володимир Шматько (на знімку) подякував усім, хто долучився до зустрічі, та вкотре нагадав, що рішенням міської ради затверджено Програму підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ у місті на 2018—2020 роки.

Відповідно до цієї програми міська рада співфінансує проведення робіт із впровадженням заходів з енергоефективності на 50%. Також він зазначив, що решту потрібних коштів для проведення енергоаудиту (20%) профінансує міська рада. До слова, ця програма нещодавно зазнала змін — кожному новоутвореному ОСББ надають одноразову фінансову допомогу. Її розмір визначає комісія, однак вона не повинна перевищувати 100 тис. грн.

Із головами ОСББ та громадськими активістами міський голова принагідно обговорив і питання вивезення сміття та водопостачання: «Ми маємо рухатися до того, щоб договори на вивезення твердих побутових відходів укладали не власники квартир, а кожне ОСББ. Лише тоді, коли приватний сектор перейде на індивідуальні баки, а багатоквартирні будинки — на спільні баки тільки для мешканців, у місті буде порядок. Щодо водопостачання, то тут ми маємо велику проблему. На жаль, дуже багато води в Чорткові крадуть різними способами. Така проблема — не тільки в нашому місті. Тому Верховна Рада Україна прийняла Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого кожна багатоповерхівка має бути оснащена загальнобудинковим лічильником водопостачання. Тобто різниця між показаннями будинкового лічильника і сумою показань квартирних лічильників буде пропорційно розподілена між усіма споживачами у багатоквартирному будинку. Я знаю, що такий механізм не сподобається багатьом мешканцям багатоквартирних будинків. Але розв’язання проблеми крадіжки води має бути знайдене. Разом наведемо лад у будинках та рідному місті», — резюмував Володимир Шматько.
Чортків.

Фото із сайту Чортківської міської ради.