У рамках круглого столу «Ефективна реалізація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як основний елемент європейської інтеграції» Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс провели спільний брифінг.

«Ми підбивали підсумки і говорили про статистику, — зауважив, зокрема А. Парубій. — Це просто цифри. За ними стоять надважливі закони, які змінюють цілі галузі». Він нагадав, що дорожня карта, яку парламентарії напрацювали спільно з урядовцями на шляху нашої країни до Євросоюзу, складається з більш як півсотні законопроектів. Зелене світло поки що дали навіть не третині документів. Однак протягом цих років сталися разючі зміни. Наприклад, Євросоюз став нашим ключовим торговельним партнером. Ще одним важливим кроком у напрямі до наших європейських партнерів стане створення «Офісу парламентської реформи», який допомагатиме координувати спільні зусилля парламенту та уряду з імплементації Угоди про асоціацію, переконаний Андрій Парубій. «Ми сповнені амбіцій, бо всі наші зусилля мають бути спрямовані до спільної мети — для того, щоб одного дня Україна не тільки виконала Угоду про асоціацію, а й стала повноправним членом Європейського Союзу. Й увійшла не тільки географічно, а й реально в сім’ю європейських держав та народів».

Інтеграція в Європейський Союз — це можливості, які маємо використовувати, переконаний Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Цей шлях приведе нас до підвищення якості життя українських громадян і зміни багатьох застарілих та неефективних систем. Для цього необхідна чітка координація дій між найвищим законодавчим органом, урядом та Президентом, вважає В. Гройсман. Тоді дії будуть максимально ефективними та досягатимуть цілі. «Маємо відчути єдність у впровадженні необхідних рішень, — зауважив він. — Нам необхідно якісно оптимізувати і змінити всі норми, які наблизять нас до Європейського Союзу». Він повідомив, що під час засідання Ради Асоціації в Брюсселі визначено напрями, які нині є важливими для подальшої співпраці з ЄС — інтеграція в цифровий ринок, взаємодія в митній та енергетичній сферах, а також у галузях юстиції та правосуддя.

Екс-президент Європарламенту Пет Кокс сказав наступне: «Український уряд, парламент та Європарламент стоять пліч-о-пліч. І ми почуваємося сильнішими, ніж якби стояли поодинці. Це засвідчує незворотність українського шляху до повного членства в Європейській спільноті. Від багатьох учасників нині ми почули, що треба інституційно об’єднуватися для того, щоб робити практичні кроки на виконання цих побажань. Нам потрібно поліпшувати координацію, технічну співпрацю та партнерство між нашими інституціями». Водночас П. Кокс наголосив, що Європарламент хоче сприяти реформам.

Член Європейського парламенту Ребекка Хармс під час брифінгу пригадала події, які розгорталися в нашій країні п’ять років тому. «Ніхто не знає, коли буде виграно війну, — зауважила вона. — Але в Європарламенті та в наших національних парламентах ми себе запитуємо: «Що ще ми можемо зробити, щоб допомогти Україні виграти цю битву за реформи?». Ціную спроможність українського народу та політиків просуватися вперед».

Відповідаючи на запитання журналістів, Андрій Парубій прокоментував плани на найближчий сесійний тиждень. Так, глава парламенту вже найближчим часом має намір ініціювати розгляд закону про мову. Першочерговими також назвав блоки законів, які стосуються сектору безпеки та оборони й екологічної політики. З приводу мовного документа А. Парубій наголосив, що він має понад дві тисячі правок, і дискусія може тривати кілька днів. Глава парламенту повідомив, що очікує також рішення профільного парламентського комітету з приводу Виборчого кодексу.

Очільник законодавчого органу влади парламенту прокоментував засідання Верховної Ради, яке відбудеться 19 лютого з нагоди п’ятої річниці початку збройної агресії Російської Федерації проти України. «Ми будемо говорити про енергетичну, економічну та інформаційну безпеку і підбиватимемо підсумки, — сказав він. — Це буде відкрите засідання — як урочисте — за участю Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана». За словами А. Парубія, жодного голосування не відбуватиметься. «Маємо продемонструвати єдність не тільки влади, а й усього суспільства у відповідь на виклики, які йдуть від Російської Федерації», — резюмував він.