Верховна Рада повинна мати політичну волю, щоб прийняти мораторій на скорочення працівників Укрпошти в сільських районах і підвищення цін на доставку преси. Таку заяву зробила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час прес-ланчу із представниками ЗМІ Чернігівщини.

Під час заходу говорили про скорочення відділень зв’язку в сільських районах та підвищення вартості доставки друкованих видань. За словами народного депутата Олександра Кодоли, який також представляє фракцію «Народного фронту» і брав участь у прес-ланчі, проект реформування Укрпошти розпочався на Чернігівщині саме зі скорочення відділень зв’язку в населених пунктах, де кількість населення менш як дві тисячі осіб. А таких сіл і селищ в області майже 90 відсотків.

Саме в цьому контексті Вікторія Сюмар зазначила, що парламент має прийняти мораторій на закриття і скорочення працівників Укрпошти в сільських районах та підняття цін на доставку преси, але для цього повинна бути політична воля. «Ми не раз критикували керівника Укрпошти, приймали комітетські звернення, але тільки спільним тиском і газет, і політиків можна вплинути на ситуацію, — сказала вона. — Усі політики перед виборами хочуть, щоб про них писали і на президентських, і на парламентських, і на місцевих виборах. І тепер про це треба з ними говорити. Щоб було політичне рішення стосовно подальшої реформи Укрпошти, яка заявляє про необхідність бути прибутковою, але цю прибутковість ми бачимо лише в зарплатах топ-менеджменту підприємства».

Водночас під час заходу акцентували: сигнали українських каналів мешканці семи прикордонних районів Чернігівщини отримують переважно із супутникових антен. Натомість звичайні антени легко ловлять російські та білоруські телеканали. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підготував законопроект, який спрощує отримання ліцензій на мовлення прикордонних районів, проте все спинилося через позицію однієї політичної фракції. «Закон, який я готувала, передбачав спрощений режим мовлення на прикордонних територіях, в тому числі й на Чернігівщині, — поінформувала В. Сюмар. — Але фракція, яка називає себе проєвропейською, наполягла на тому, щоб цей режим обмежити лише зоною особливих операцій на сході країни. Тож прошу вас, шановні журналісти, судити за діями, дивитися, хто і як голосував на захист державних інтересів. Хто і як голосував за Укрпошту, хто і як голосував за доступ до ефіру на прикордонних територіях тощо», — зазначила Вікторія Сюмар.

«На п’ятому році війни держава не може забезпечити українців на Чернігівщині вітчизняним телесигналом, — підкреслив О. Кодола. — Тому необхідно діяти спільно. Необхідно об’єднати зусилля ЗМІ та депутатів і дотиснути нарешті прийняття цього законопроекту, щоб наші мовники отримали можливість транслювати свій сигнал всією територією України».

Вл. інф.