Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі із заступником голови Комітету з європейських справ Сеймасу Литовської Республіки, нині кандидатом на посаду Генерального Секретаря Ради Європи, Прем’єр-міністром Литовської Республіки у 1999—2000-му та 2008—2012 роках Андрюсом Кубілюсом наголосив на важливості стратегічного партнерства України та Литви.

Голова Верховної Ради подякував Литовській Республіці, Сеймасу Литви та особисто Андрюсу Кубілюсу за тверду і послідовну підтримку України в контексті протидії триваючій російській агресії проти української держави. Згадуючи п’яту річницю Майдану, А. Парубій зазначив: «Не було б України, якби не така підтримка Литви на шляху нашої незалежності та на шляху до Євросоюзу». Він також окремо подякував за презентацію європейського плану для України: «Впевнений, що завдяки Литві ми повністю використаємо свій шанс для вступу до ЄС. Ваша підтримка є ключовою і визначальною».

Голова Верховної Ради повідомив, що 19 лютого відбудуться парламентські слухання до п’ятої річниці російської агресії. За його словами, необхідно показати, що російська імперія є загрозою для усього вільного світу.

Торкаючись особливостей нинішнього року, пов’язаних із проведенням президентських та парламентських виборів в Україні, Голова Верховної Ради підкреслив, що для України важливо зберегти на цьому етапі виборчих перегонів «курс і команду». «Це є елемент успіху — не вкинути країну в хаос, щоб не розуміти куди і як іти», — наголосив він та зауважив, що важливо після парламентських виборів створити проєвропейську коаліцію для продовження реформ, для кожної з яких необхідно мінімум п’ять років.

Учасники зустрічі також обговорили перспективу співпраці у рамках Ради Європи, проблеми і больові точки європейських інституцій.

Зокрема, голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, голова постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв наголосив на тривожній ситуації, яка спостерігається у Європі. За його словами, російська політика спрямована на створення точок напруженості та посилення пропаганди у європейських країнах. Він нагадав, що «за словами з телевізорів, йдуть російські танки». «Під загрозою знаходяться права людини і безпека континенту», — зазначив він.

Своєю чергою, А. Кубілюс подякував українській делегації за підтримку в рамках роботи Ради Європи та повідомив, що його мрія полягає в тому, щоб «Україна була не лише членом ЄС, а й головувала у ЄС». «Я оптимістично дивлюся на події, — наголосив він і додав: — Необхідно інвестувати в успіх України — фінансово і політично. Це може подіяти на кроки в Росії та інших регіонах. Демократії не воюють. Стратегія ця дуже важлива — вплинути на розвиток усього регіону, аби він став мирним і демократичним».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут