Лідер Радикальної партії наголошує: в умовах, коли більш як половина українців ледь зводять кінці з кінцями, чиновники не мають морального права отримувати мільйонні зарплати і премії.

Зобов’язати керівництво «Нафтогазу» повернути до держбюджету 45 млн. євро (1 млрд 395 млн грн) премії, не продовжувати контракт з Андрієм Коболєвим та притягти його до кримінальної відповідальності — вимагає у своєму проекті парламентської постанови Олег Ляшко. Він звертає увагу на те, що премії за перемогу у Стокгольмському арбітражі у справі проти «Газпрому» керівниками «Нафтогазу» отримані та виведені на закордонні рахунки, хоча ніякої майнової компенсації від російської компанії Україна ще не побачила.

Обурюється політик непрозорим режимом функціонування «Нафтогазу» та захмарними зарплатами у відомстві, які можуть сягати трьох мільйонів гривень на місяць!

«У додатковій угоді до трудового договору від 13 квітня 2016 року вказується, що, крім посадового окладу (1,041 млн гривень), голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» отримує щомісячну премію «на умовах і в розмірі відповідно до колективного договору підприємства». Відповідно до колективного договору преміювання співробітників апарату НАК можливо на рівні до 200% від посадового окладу. Перша половина з них (100%) виплачується в щомісячному режимі «за виконання виробничих функцій і завдань». Це означає, що систематична зарплата керівника НАК «Нафтогаз України» становить 2,082 млн гривень в місяць. Інші 100% виплачуються не системно» за внесок в загальні результати роботи». В такому випадку щомісячна сумарна винагорода голови Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» може сягати 3,123 млн гривень», — наголосив лідер Радикальної партії.

Окрім вимоги до керівництва «Нафтогазу» повернути незаконно нараховану премію, Ляшко вимагає від ГПУ відкрити кримінальне провадження щодо голови компанії Андрія Коболєва, а від Кабміну — не продовжувати з ним контракт, поки не поверне гроші. Також урядовці мають привести у відповідність до законодавства зарплати посадових осіб всіх державних компаній, зменшивши їх розрив з середньою зарплатою по Україні, яка наразі становить 10 573 грн. Відзвітувати про виконання цієї постанови в разі її ухвалення урядовці мають до 1 квітня.

Також Ляшко вимагає скасувати урядову постанову про підвищення ціни на газ та повернути старий порядок нарахування субсидій.

Уляна ДВОРАКОВСЬКА.

Фото прес-служби народного депутата.

Друкується в рахунок квоти фракції Радикальної партії.