Ці кульки на піску, які ми сфотографували в грудні 2018-го на пляжі села Світязь, і є тими славнозвісними фільтрами озера.

Працівники Шацького національного природного парку затримали браконьєрів, які виловлювали в озері Світязь рідкісні водорості — кладофору, за яку багато дають на нелегальному ринку. Її унікальність у тому, що ця водорість має властивість очищати воду. Певною мірою саме тому водойма, попри величезне рекреаційне навантаження, досі залишається такою прозорою. Прикро, але любителями легкої наживи виявилися мешканці села Світязь, яке живе здебільшого за рахунок прийому влітку відпочивальників. Тобто браконьєри чимось уподібнилися до тих нерозсудливих людей, котрі ріжуть гілку, на якій сидять. Оскільки, як вважають працівники парку, якщо не припинити «видобуток» кладофори, то зовсім скоро славнозвісний Світязь перетвориться на звичайне болото. На жаль, на території парку не вперше затримують браконьєрів за виловом цих водоростей.

На правопорушників складено відповідні протоколи, які передали до правоохоронних органів.

Такий вигляд має кладофора у звичному для неї середовищі.

Слід зазначити, що кладофора росте дуже повільно — лише 5—10 міліметрів на рік. Через зміни клімату популяція її в світі стрімко зменшується. В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, серед них і Світязь. Найбільша загроза в тому, що водорості використовують для очищення води в акваріумах, а також для оздоровлення власних водойм.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.