В Албанії знову спалахнули масові протести проти прем'єр-міністра Еді Рама й правлячої Соціалістичної партії. Приводом для невдоволення стало будівництво окружної дороги навколо Тирани, яке передбачає знесення великої кількості житлових будинків, розташованих на території майбутньої траси. До протестів людей, чиї будинки намітили під знесення, підключилися й опозиційні політичні сили. Вони обвинуватили уряд не тільки в тому, що той зневажає права громадян на отримання повноцінної компенсації, а і в очевидних ознаках корупції та відмивання "брудних" грошей.

Від блокування важливих транспортних магістралей протестувальники перейшли до штурму будівлі уряду в Тирані. Вони знесли всі загородження біля нього, а поліцейських закидали камінням і "коктейлями Молотова". Як повідомило видання Albanian Daily News, правоохоронцям у цій ситуації довелося вдатися до надзвичайних заходів – застосування сльозогінного газу, а потім і водометів. Тільки так поліцейським вдалося відтіснити розлючену юрбу від дверей будівлі. Але вони встигли вибити кілька вікон і знести гордість прем'єра – скульптуру "Гриб", яку йому подарував відомий шведський художник Карстен Геллер. Протистояння біля будівлі уряду тривало кілька годин. Протестувальники відступили, коли на допомогу поліції прийшла додаткова техніка. Загалом цього дня до охорони правопорядку було залучено понад дві тисячі добре озброєних поліцейських.

Не обійшлося і без звернень протестувальників і стражів правопорядку по медичну допомогу. За даними Albanian Daily News, шестеро учасників сутичок були травмовані, кільком десяткам людей довелося промивати очі через ураження сльозогінним газом і надавати допомогу у відновленні нормального дихання. Двох погромників, котрі знепритомніли, і двох поліцейських, що дістали поранення, машинами швидкої допомоги транспортували до лікарні.

Президент Ілір Мета закликав протестувальників і поліцію проявити стриманість, а також пообіцяв розібратися в ситуації, що склалася, аби відновити справедливість і права людей. Міністр внутрішніх справ Сандер Лешай закликав лідерів опозиції "дистанціюватися від насильницьких акцій і їх учасників" і не підштовхувати розлючених людей до радикальних дій. Він стверджує, що лідер найбільшої опозиційної Демократичної партії (ДП) Люльзім Баша вкотре обвинуватив прем'єра в корупції, економічному безладі й, по суті, закликав усіх громадян країни до участі в суботніх протестах. МВС, у свою чергу, попереджало, що в лави демонстрантів увіллються кримінальні елементи, які провокуватимуть людей на надзвичайні заходи. Але лідери Демократичної партії закликали народ не вірити цим словам і заявили, що "єдиною людиною, котра належать до криміналу, є прем'єр Рама".

У понеділок усі 43 депутати від Демократичної партії заявили, що здадуть свої мандати. Це рішення має схвалити вище колективне керівництво партії. На цей крок готові піти й депутати від інших опозиційних сил. Як вважає голова ДП Люльзім Баша, якщо велика група народних обранців (із 140) піде з парламенту, це призведе до його розпуску й формування службового уряду. Саме він, а не Еді Рама і його однодумці, має провести вільні та чесні парламентські вибори, щоб розблокувати евроінтеграційні процеси в Албанії.

Почесний голова Демократичної партії, колишній президент і прем'єр Салі Беріша, який є і чинним депутатом, підтримав рішення однопартійців. "Це екстримне, з політичної точки, зору рішення, але ситуація, що склалася в країні, диктує його", – заявив авторитетний в Албанії політик.

Ніхто з політичних аналітиків не береться прогнозувати подальший перебіг подій у країні.