Політики багатьох балканських країн вважають, що після вирішення багаторічного спору між Грецією і Македонією, у процесі якого брали участь міжнародні посередники із США і ЄС, настала черга приступити до примирення ще двох країн — Сербії та Косово.

 Агентство Bloomberg поцікавилося думкою президента Сербії Александра Вучича щодо цього. «Вирішення спору між Грецією і країною, яка зараз називається Республікою Північна Македонія, було набагато легшим. Для нас цей процес буде дуже важкий. Я б сказав — пекельно важкий», — заявив Вучич. Він знову нагадав, що для поновлення діалогу з Приштиною, насамперед, необхідне скасування 100-відсоткових мит. Але прем’єр-міністр Косово категорично відмовляється робити це до безумовного визнання

Белградом незалежності її колишнього краю, населеного переважно етнічними албанцями.

На думку Bloomberg, Сербія залишається ключовим фактором економічного розвитку в регіоні, але вона буквально розривається між конкурентними інтересами зовнішніх сил. Це й заважає просуватися їй до Європейського Cоюзу. Лише через досягнення угоди між Белградом і Приштиною можливо буде приєднання двох країн до ЄС, а також членство Косово в НАТО. «Для Сербії членство в ЄС буде основним фактором для потенційного економічного зростання, Косово ж прагне до утвердження своєї незалежності, а Європа хоче закріпити стабільність на Балканах», — зазначає видання. 

І висловлює подив із приводу непевної позиції Росії стосовно примирення двох країн і підписання угоди між ними. Вона поки що має величезний вплив на владу Сербію і могла б виявити ініціативу для її примирення з Косово. На думку Bloomberg, Москва занепокоєна, що майбутнє членство Сербії в ЄС ще більше послабить її вплив у регіоні. До цього можна додати, що кремлівських діячів цілком влаштовує ця підвішена ситуація чи «заморожений конфлікт» на Балканах. Якщо Кремль раніше штучно створював подібні конфліктні ситуації на пострадянських теренах — в Молдові, Грузії і, врешті-решт в Україні, то тепер йому дуже важливо стежити за тим, щоб вогнище, що виникло на Балканах, не згасло, й підливати в нього час від часу бензин.