Минулого тижня «Голос України» інформував про Близькосхідний саміт, що проходив у столиці Польщі. Паралельно із міжнародною цей форум мав і чітко виражену польсько-американську складову, яка також варта уваги, оскільки стосується питань військового характеру.

На полях саміту відбулася низка двосторонніх зустрічей керівництва Польщі з віце-президентом США Майком Пенсом та держсекретарем США Майком Помпео. У ході однієї з них було підписано документ про закупівлю міністерством оборони РП одного дивізіону ракетних артилерійських систем підвищеної мобільності на колісних шасі HIMARS. Йдеться про 20 пускових установок з 300 ракетами та системою керування вогнем. (HIMARS — це високомобільна реактивна система залпового вогню, призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів ППО і вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки своїм підрозділам і засобам підтримки.

Система призначена для стрільби керованими і некерованими ракетами, на максимальну дальність 300 км).

Можливість продажу HIMARS Польщі затвердив у листопаді минулого року Держдепартамент. Тоді ціна двадцяти ракетних установок HIMARS із супутніми «аксесуарами» була визначена в розмірі 655 млн дол. У підписаному минулого тижня документі вказано 414 млн дол. нетто, тобто Варшаві вдалося зменшити вихідну ціну на 241 млн дол. В оборонному відомстві наголосили, що «купують зброю, яка посилить нашу (польську. — Ред.) безпеку та підвищить боєздатність Війська Польського (ВП)», і повідомили, що поставка елементів системи HIMARS відбуватиметься поступово до 2023 року.

Майже одночасно із оголошенням міноборони про успіх, в експертних колах розгорілась дискусія, у рамках якої прозвучало багато критики на адресу керівництва відомства. Підтверджуючи відповідність досягнутого тому, що міноборони обіцяло минулого року, критики наголошують, що це суттєво відрізняється від положень реалізованої з 2015 року програми модернізації польської армії «ОМАР» щодо забезпечення ВП можливостей атакувати з безпечної відстані (300 км) ворожі фронтові цілі або цілі далеко за лінією фронту. Міноборони нагадало, що первісні плани програми передбачали не 20, а 160 пускових установок HIMARS, приведених у відповідність до наявних польських систем, та передачу технології польській оборонці (АТ «Польська група озброєнь»), яка мала стати лідером консорціуму зі створення «ОМАР». Експерти стверджують, що жодне з цих положень не виконано, бо, з метою економії коштів та через складність переговорів з Вашингтоном, міноборони закуповуватиме HIMARS американського виробника Lockheed Martin, а пускові установки матимуть окрему, американську, систему керування вогнем та не будуть взаємодоповнювані з польською автоматизованою системою керування вогнем «Топаз», польською системою командування і логістикою.

Тим часом посол США у Польщі Жоржетта Мосбахер в інтерв’ю «Файненшл таймс» повідомила про «значне збільшення» кількості американських військовиків у Польщі. Не уточнюючи ані їх кількості, ані того, чи буде на території РП створено постійну військову базу США (цього добивається офіційна Варшава), посол пояснила, що сучасна армія має бути більш мобільна, ніж така, де є госпіталі й будівлі, де перебувають родини військовиків.

У ході спільної конференції з М. Пенсом президент Анджей Дуда висловив надію: «Спільні зусилля стосовно збільшення присутності армії США в Польщі невдовзі дадуть результати. Невдовзі у цій справі ухвалюватимуться перші юридично зобов’язуючі рішення…»

До речі, ще до 2022 року в Польщу мають надійти дві батареї «Патріот» — 16 пускових установок, 4 радіолокаційні станції із секторними радарами та 208 протиракет, які Варшава закупила в США за 4,75 млрд дол., у рамках реалізації першої фази програми «Вісла».