Першою у Сарненському районі Рівненщини процес об’єднання почала Клесівська громада. Нині вона фінансово успішна, самодостатня. Наступною була Немовицька ОТГ, яку очолив Віктор Савчин (на знімку) з досвідом роботи у місцевому самоврядуванні, бо до цього працював Немовицьким сільським головою. До громади увійшли шість населених пунктів Немовицької, Зносицької і Тинненської сільських рад. Тож у голови ОТГ додалося роботи, оскільки до об’єднання у нього було 32 підлеглих, а тепер — триста, збільшилось відповідно й населення: з 4,2 тисячі до 11,5 тисячі осіб.

— Побільшало й повноважень, — каже Віктор Макарович. — Відтепер до них належать планування розвитку, залучення інвестицій, управління земельними ресурсами, комунальним майном, надання житлово-комунальних та адміністративних послуг, благоустрій, громадська безпека, пожежна охорона, первинна санітарно-медична допомога, дошкільна та середня освіта, культура та спорт. Змінилося також фінансування: бюджет кожної з трьох сільрад до об’єднання становив 6 мільйонів гривень, тоді як ОТГ отримала у своє розпорядження 85 мільйонів гривень.

— Немовицька ОТГ функціонує вже понад рік. Які досягнення маєте? — цікавлюсь у голови об’єднаної громади.

— Створення апарату сільської ради, погодження всіх установчих документів, затвердження статуту, положення, програм, технічної документації на всі об’єкти, впровадження реформи «Нової української школи», створення Інклюзивно-ресурсного центру в селі Тинне, комунального неприбуткового підприємства «Немовицький центр первинної медико-санітарної допомоги», придбання шкільного автобуса за 1,8 мільйона гривень для Тинненської школи, використання інфраструктурної субвенції — 4,6 мільйона гривень — у повному обсязі.

— У Сарненському районі нині юридично існує лише три ОТГ, інші тільки стають на шлях реформування. З якими труднощами і проблемами зіткнулася ваша ОТГ і як їх долала?

— Найбільші труднощі були на початку створення громади, коли після обрання голови й секретаря бракувало кваліфікованих фахівців у тій чи іншій галузі, адже в комунальну власність приймали всі бюджетні установи, що розташовані на території трьох рад (Немовицької, Зносицької, Тинненської). Наступним завданням було об’єднати депутатів і консолідувати їхню роботу в об’єднанні вже не просто на папері, а виробити одну стратегію розвитку громад — від центральної садиби до віддаленого села. Нині ми створили апарат із кваліфікованих працівників та управлінців, які можуть виконувати завдання щодо розвитку громади, наповнення дохідної частини, залучення додаткових надходжень, і згуртували депутатський корпус.

— Стверджують, реформа органів місцевого самоврядування дає змогу особливо сільським громадам краще розвиватись, аніж раніше. Чи справді це так?

— Так, ця реформа відкриває багато перспектив для розвитку. Адже завдяки фінансуванню збільшилися доходи, надаються субвенції, дотації. Але я б хотів наголосити на тому, що у нашої громади є і чимало проблем, які ми намагаємося розв’язати. Для цього потребуємо також фінансової підтримки від держави. Так, у Немовичах треба добудувати школу, бо не вистачає учнівських місць (у селі понад півтисячі дітей шкільного віку, а по всій ОТГ — більш як дві тисячі). Тут під класні кімнати переобладнали навіть учительську, а для груп короткострокового перебування дітей — вільні приміщення у клубі. Цю проблему можна розв’язати, провівши капітальну реконструкцію під іще один корпус школи вільного приміщення: проект готовий, перебуває на експертизі.

Проблема з учнівськими місцями у селі Зносичі. Тут другий поверх місцевого Будинку культури плануємо переобладнати під початкову школу. Нині ж діти навчаються в орендованих приміщеннях місцевого сільгосппідприємства «Маяк». Можливо, прочитавши вашу газету, дослухається до наших прохань керівник «Західметалу» Олег Павлович Жошко, фірма якого була підрядником під час будівництва Тинненської школи (тут навчається понад тисяча дітей). Дах тут зробили неякісно — він два роки протікає, ми зверталися до підрядників, аби вони усунули свої недоробки, але поки що жодної реакції.

Ще одна велика проблема — дорога Немовичі — Тинне, яка перебуває на обслуговуванні Служби автомобільних доріг. Вона потребує ремонту, — каже голова Немовицької ОТГ.

Тетяна КОЛЯДИЧ.

Фото автора.

Сарни.