Реформування медицини, що розпочалося до створення об’єднаних територіальних громад, стосувалося сімейних лікарів, а на практиці зводилося до закриття фельдшерсько-акушерських пунктів та дільничних лікарень. Натомість мільйони з обласного бюджету спрямовувалися на обласні медичні заклади, в яких дорожчі апарати і дедалі дорожчими стають послуги для хворих.

Для сіл Кіптівської громади згадана реформа у виконанні обласних чиновників полягала в закритті всіх ФАПів, крім двох, на базі яких створювались пункти здоров’я та амбулаторія загальної практики — сімейної медицини. «Для села, де жителям майже по 70 років, це означає залишити людей на вимирання, — каже Кіптівський сільський голова Володимир Кучма. — Адже «швидка» приїздить лише в окремих випадках, і медичний працівник на селі — єдина надія хворого на порятунок. Ми просто не маємо морального права залишити жителів наших сіл без медиків».

Тому сільська рада проголосувала за виділення коштів для фінансування Новошляхівського, Підлісненського та Олбинського пунктів здоров’я, тобто громада бере на себе утримання їх щодо зарплати, забезпечення медикаментами, оплати енергоносіїв.

«Жодну людину, яка нині працює у ФАПі, ми не скоротили, — каже Володимир Кучма. — Звісно, для бюджету нашої громади це досить вагома сума, але я переконаний: медичний працівник на селі повинен бути постійно в «зоні досяжності», а якби ми перевели їх на неповний робочий день, фельдшер змушений був би шукати додаткове джерело доходів і пацієнтами займався б мало. Приміщення ФАПів — у жалюгідному стані, і ми беремося в найближчий час створити там належні умови».

Чернігівська область.