Міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва заявила: «Напередодні п’ятиріччя протесту Євромайдану ми даємо чіткий сигнал підтримки незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, як і дипломатичних зусиль з мирного урегулювання конфлікту в східній частині країни».

Вона також зазначила: стосовно реформ в Україні необхідно визнати прогрес, досягнутий нею на тлі триваючих загроз суверенітету й територіальної цілісності країни. Є. Захарієва закликала європейських колег підтримати зусилля України з протидії спробам зовнішнього втручання і дезінформаційним атакам у контексті майбутніх виборів. Вона відзначила необхідність гарантування українською владою дотримання прав національних меншин під час проведення реформ у сфері освіти, державної мовної політики й децентралізації.

Про це Єкатерина Захарієва говорила на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС. Там же було підтверджено підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України. Рада ще раз закликала до негайного звільнення затриманих Росією в листопаді 2018 року українських моряків. У повідомленні прес-служби МЗС РБ зазначається, що міністри обговорили конкретні заходи у відповідь на незаконні дії Росії в Азовському морі й щодо підтримки постраждалих українських регіонів, а також інформується про виступ болгарського представника на засіданні Ради.

На тлі цих заяв дуже дивною видається активна підготовка до зустрічі прем’єр-міністра країни-агресора. Ще більше дивує, що одна з політичних партій Болгарії, а саме АБВ, підписала протокол про конструктивне співробітництво із правлячої у РФ партією «Єдина Росія». Підписи під цим документом у вівторок у Софії поставили голова політичної партії АБВ Румен Петков і заступник секретаря генеральної ради «Єдиної Росії» Андрій Климов. У повідомленні про цю подію зазначається, що це вже другий документ, підписаний партіями за останні два роки, тобто за роки окупації Росією Криму й ведення нею неоголошеної війни у двох східних областях України. Мало того, голова АБВ заявив: «У наступному Європарламенті ми наполягатимемо на скасуванні санкцій проти Росії, оскільки вони непродуктивні й працюють проти європейської економіки. Дуже важливо правильно оцінювати місце й роль відносин між Європою і Росією».

Виходить, що Єкатерина Захарієва і її європейські колеги неправильно оцінюють дії країни агресора в Україні? Чи русофільська ейфорія так зашорила болгарського політика, що він не хоче визнавати очевидного факту: Москва анексувала частину території України, порушивши всі міжнародні правила, а також продовжує вбивати на Донбасі мирних людей, постачаючи зброю сепаратистам. Рук до цього доклало й керівництво «Єдиної Росії». Зараз вони по лікоть у крові українців, але дуже дивно, що лідер АБВ не гидує потискувати її у секретаря генради «єдиноросів».

Але, якщо врахувати, що АБВ відокремилася з Болгарської соціалістичної партії, яка так і не спромоглася вибачитися перед болгарським народом за злочини своєї попередниці — Болгарської комуністичної партії, а зараз підтримує з Москвою найтісніші зв’язки, то все стає на свої місця. Адже, за твердженням демократично налаштованих болгарських політиків, БСП отримує від Москви важливі поради й не тільки, тож можна зрозуміти прагнення і невеликої партії мати доступ до цієї годівниці.