У середу в другій половині дня у Скоп’є служителі правопорядку затримали і відвели до кримінального суду колишнього голову парламенту Македонії Трайко Веляноскі. 
 

Наказ про затримання видала спеціальна прокуратора країни, яка займається розслідуванням корупції та інших злочинів високопосадовців та депутатів. Екс-спікер входить до списку підозрюваних в організації погрому біля будівлі парламенту 27 квітня 2017 року. Йому також готуються висунути обвинувачення у створенні реальної загрози конституційному ладу й безпеці.

Майже два роки тому прихильники партії ВМРО-ДПМНЄ, яка програла на парламентських виборах, спробували зірвати процес обрання нового голови парламенту й формування комітетів. Під час побоїща було поранено майже 100 осіб, включаючи майбутнього прем’єра Зорана Заєва й журналістів, які висвітлювали організаційне засідання парламенту.

Разом із екс-спікером до слідчого ізолятору доставлені ще два високопоставлені представники ВМРО-ДПМНЄ, які займали міністерські посади в уряді Ніколи Груєвскі, котрий втік до Угорщини, — Міле Янакієскі та Спіро Ристовскі. Прокурор Вілма Рускоска в суді пояснила арешти тим, що обвинувачувані можуть наслідувати приклад Груєвскі та втекти від правосуддя за кордон, а також, перебуваючи на волі, намагатимуться чинити тиск на свідків. Поки вони заарештовані на 30 днів. «Досудове провадження свідчить, що підозрювані на початку 2017 року підготували план і приступили до його виконання з метою запобігти мирному переходу влади до колишньої опозиції. Для цього вони організували платні масові протести біля будівель ЦВК, руху «За Македонію», а потім і штурм протестувальниками парламенту», — заявила представник обвинувачення.

Щоправда, суду довелося того самого дня відпустити 
з-під варти Трайко Веляноскі, який має депутатський імунітет. На виході він заявив журналістам: «Я десять років був головою парламенту, а тепер мене зараховують до організаторів його погрому. Для нинішньої влади це — просто ганьба!».

Проте найближчими днями парламент Північної Македонії має ухвалити рішення щодо зняття депутатського імунітету з екс-спікера. Раніше його позбавили екс-прем’єра Ніколу Груєвскі та ще шістьох депутатів від ВМРО-ДПМНЄ.