Сім прикарпатців загинули під час Революції Гідності. Наймолодшому з них було 19. У Прикарпатському національному університеті, де навчався студент філософського факультету Роман Гурик, заходи до Дня Героїв Небесної Сотні розпочалися біля Обеліска студентам і викладачам, які пожертвували життям у боротьбі за незалежність України.

Далі скорботна колона на чолі з ректором ПНУ Ігорем Цепендою рушила до Меморіального скверу. Біля пам’ятника Роману Гурику відбулися панахида та поминальне віче, в якому взяли участь перші заступники голів ОДА Марія Савка та облради Василь Гладій, міський голова Руслан Марцінків. Далі — квіти шани, театралізоване відтворення трагічних подій 2014-го.

Ректор ПНУ Ігор Цепенда розповів, яким був Роман. Бунтував, казав, що не можна сидіти на місці, коли відбуваються такі події. За його прикладом виходили на мітинги у Франківську, їхали до столиці.

Дідусь Романа Гурика Мирослав Базилько розповів про внука (на знімку). Юнак загинув від кулі снайпера в найкривавіший день Майдану — 20 лютого. Щемно й боляче було слухати поетичні рядки, присвячені братові, з якого завжди братимуть приклад сестрички Героя Йордана і Христина.

Згадала свого колишнього вихованця й учителька школи-ліцею № 23 Анна Лисаманко: «Ще в 9-му класі на уроках літератури Роман Гурик при аналізі «Слова о полку Ігоревім» зробив наголос на тому, що чоловіки мають бути такими: мужніми, сильними, боронити свою Вітчизну, навіть ціною власного життя. Юнак перед третьою поїздкою на Майдан зайшов попрощатися».

На Майдані загинули семеро прикарпатців: Роман Гурик, Богдан Калиняк, Ігор Дмитрів, Василь Шеремет, Ігор Ткачук, Сергій Дідич, Михайло Костишин. Вшановуючи пам’ять Героїв, низько в поклоні схилили голови діти й сивочолі. Біль в очах, надія на те, що такі втрати — не намарне, що їхні жертви змінять країну й повернуть мир.

Людмила СТРАЖНИК.

Фото автора.