Футбол. Чемпіонат УПЛ. 19-й тур.

23 лютого. «Маріуполь» — «Олімпік» (Донецьк). 2:1. Маріуполь. Стадіон імені Володимира Бойка. 1 214 глядачів. Рефері — Денис Шурман (Київська область). Голи: Піхальонок, 45+3 (п), Борячук, 48 (п) — Геннадій Пасіч, 25.

«Львів» — «Чорноморець» (Одеса). 0:1. Львів. «Україна». 700 глядачів. Рефері — Володимир Новохатній (Київ). Гол: Гошкодеря, 32.

24 лютого. «Арсенал-Київ» — «Десна» (Чернігів). 0:2. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 525 глядачів. Рефері — Олександр Дердо (Чорноморськ). Голи: Денис Фаворов, 1, Артем Фаворов, 90+2 (п).

«Ворскла» (Полтава) — «Карпати» (Львів). 0:4. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 1 115 глядачів. Рефері — Костянтин Труханов (Харків). Голи: Ді Франко, 25, Швед, 51 (п), 55, 90+1. На 86-й хвилині Карека («Ворскла») не реалізував пенальті (вище воріт).

Після цієї зустрічі турнірна ситуація стала такою:

1. «Шахтар» — 45 очок; 2. «Динамо» — 38; 3. «Олександрія» — 36; 4. «Зоря» — 28; 5. «Десна» — 27; 6. «Ворскла» — 27; 7. «Маріуполь» — 27; 8. «Львів» — 23; 9. «Карпати» — 20; 10. «Олімпік» — 19; 11. «Чорноморець» — 15; 12. «Арсенал-Київ» — 8.

***

Після матчів, котрі відкривали другу частину чемпіонату, було чимало нарікань на арбітрів. Почалося все з Маріуполя — тренер «Олімпіка» В’ячеслав Шевчук поскаржився на роботу рефері:

«Ми створили велику кількість моментів, які повинні були реалізувати. Уже в першому таймі могли 3:0 вести. Були стовідсоткові моменти. Худжамов, я вважаю, на сьогодні — найкращий воротар в УПЛ. Це граючий тренер, він витягнув «Маріуполь», врятував команду від поразки.

Але вкотре втрутилися додаткові люди, два пенальті — і ми програли матч. Другий одинадцятиметровий викликав подив і сміх. М’яч влучив у груди нашому гравцеві. На зборах до мене підходив один із рефері, я навіть не прогадую, хто саме, не хочу їх пам’ятати, і сказав: «Вибачте, що я вбив вас у зустрічі з «Шахтарем». Я сказав: «Добре друже, але давай тепер по-нормальному, судіть те, що є». То що, мені знову телефонуватимуть, вибачатимуться?».

***

Столичний «Арсенал» протягом цього сезону отримав уже третього наставника. Як відомо, знаменитий у минулому італійський форвард Фабріціо Раванеллі першим пішов у відставку, потім його шлях повторив українець В’ячеслав Грозний. Тепер у команди новий тренер — Ігор Леонов, котрий колись сам успішно грав за «Шахтар». Він і керівництво клубу рішуче поміняли склад. І поєдинок з «Десною» мав певною мірою показати, чи вплинули ті зміни виконавців на гру команди.

Але доля зіграла злий жарт з «канонірами». Вони пропустили надшвидкий гол: оборонець чернігівчан Денис Фаворов відправив м’яч у ворота господарів ефектним потужним ударом з лінії карного майданчика на... 40-й секунді зустрічі.

Надалі гра відбувалася в рівній боротьбі без особливих моментів. А в доданий час рефері призначив дуже сумнівний пенальті у ворота господарів. Його упевнено реалізував молодший брат Фаворова — Артем.

***

Кращого дебюту для тренера, мабуть, і не придумати. Тому наставник «Карпат» 63-річний іспанець Фабрісіано Гонсалес після зустрічі в Полтаві, де його підопічні з великим рахунком перемогли господарів, почувається справжнім іменинником.

Відзначимо, звичайно, Мар’яна Шведа, котрий забив три м’ячі.

Утім, «Карпатам» треба зробити ще багато, головне — досягти стабільності. Тоді можна буде давати реальні оцінки і команді, і роботі тренера.

І в цьому поєдинку, на думку багатьох, рефері призначив два помилкові пенальті.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.