Двоє загиблих та двоє — із обмороженнями кінцівок. Так сумно завершилася мандрівка восьми туристів на одну з Карпатських вершин — гору Піп Іван, яку вони так і не здолали. Погода тієї пори на Чорногірському хребті була несприятливою для подорожей, сильний мороз, вітер посилювали відчуття холоду. Лунали застереження професійних рятувальників утриматися від походів.

Останньою подорож виявилася для досвідченого мандрівника, багатолітнього директора Коломийської станції юних туристів Павла Вінтонюка і коломиянина Романа Беркещука. У свої 26 років він устиг покорити не одну вершину, зокрема Монблан і Казбек.

За офіційним повідомленням управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, «22 лютого о 20:30 до 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи пошуково-рятувального відділення села Явірник прийшли четверо туристів та повідомили, що їхній групі, котра рухалася в напрямку гори Піп Іван-Чорногірський, необхідна термінова допомога. Як з’ясувалося, вони попередньо не зареєструвалися в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтували застереженнями про ускладнення погодних умов».

Приблизно за 500 метрів від посту рятувальники помітили постраждалих та ношами транспортували трьох зі значними обмороженнями до пункту дислокації. Двоє з них на той час уже не виявляли ознак життя.

Біля підніжжя гори, в урочищі Погорілець, рятувальники оперативно організували штаб та проміжний пункт обігріву. Для евакуації туристів виїхали службовці Івано-Франківського, Косівського та Верховинського пошуково-рятувальних відділень спеціалізованої пошуково-рятувальної частини ДСНС в області. Залучили військовиків відділу прикордонної служби «Шибене» Чернівецького прикордонного загону Західного регіонального управління ДПС України. Двох постраждалих, 1984-го та 1987 року народження, доправили до Верховинської ЦРЛ.

Рятувальні роботи тривали і 24 лютого. Загалом було залучено 45 службовців управління ДСНС в області на шести одиницях техніки та 14 волонтерів. Бійці супроводили до урочища Погорілець тих чотирьох туристів, які звернулися по допомогу та весь цей час перебували під опікою Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту. Вони від госпіталізації відмовилися та повернулися додому.

До урочища Погорілець доставили також тіла загиблих. Їх передали працівникам правоохоронних органів. Після проведеного слідства стане відома причина смерті чоловіків.

Надзвичайна подія схвилювала громадськість краю. Сотні людей висловили співчуття рідним загиблих.