Вибори в Молдові принесли тільки одну сенсацію — Комуністична партія країни вперше за 20 років не потрапила до парламенту.

Стосовно остаточного розкладу політичних сил в парламенті сусідньої із нами країни, то після обробки ЦВК 98,5% голосів можна сказати, що правляча проєвропейська Демократична партія хоч і опинилася лише на третьому місці за підсумками голосування за партійним списками, однак здобула найбільше мандатів завдяки перемозі в одномандатних округах. Таким чином, переможцем парламентських виборів серед партій стала проросійська Соціалістична партія, лідером якої є нинішній президент Молдови

Ігор Додон (31,4%). На другому місці — опозиційний блок ACUM, що об’єднав головні опозиційні партії, очолювані Майєю Санду та Андреєм Нестасе (26,1%). У Демпартії — третє місце і 24%. На четвертому місці популістська партія «Шор», очолювана бізнесменом Іланом Шором, якого суд першої інстанції визнав винним у причетності до крадіжки мільярда євро з банків Молдови. Однак завдяки «затримці» апеляційних слухань Шор досі на волі, повідомляє «Європейська правда».

За попередніми підрахунками, демократи з урахуванням одномандатних округів отримують третину місць у парламенті, однак цього не достатньо для створення більшості. Лідер Демпартії вже оголосив, що відкритий до переговорів з усіма політичними силами. Натомість Майя Санду ще до виборів заявляла, що опозиційний блок не піде на перемовини ні з проросійською Соцпартією, ні з Демократичною, членів якої опозиція звинувачує у корупції та «імітації руху в ЄС». Так само категорично проти коаліційних перемовин і соціалісти. Президент Молдови вже заявив: якщо в новому парламенті не вдасться створити коаліцію, яка сформує уряд, в країні буде призначено повторні вибори.