У єгипетському Шарм-ель-Шейху вчора завершився дводенний перший в історії саміт лідерів країн Європейського Союзу та Ліги арабських держав.
 

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі під час відкриття заходу закликав Брюссель до більш жорстких дій проти тероризму та запропонував європейсько-арабську співпрацю у тому, що він назвав «безпечною» міграцією, пише DW. За його словами, цей процес має супроводжуватися боротьбою з торгівлею людьми.

За співпрацю висловився також і голова Європейської Ради Дональд Туск, який заявив, що у Європи є спільні інтереси з арабським світом, у реалізації яких їм краще обійтися без «глобальних держав». За його словами, сусідство ЄС і арабського світу є реальним. «У сусідів є два способи існування: співпраця чи конфлікт. Ми вибираємо співпрацю», — цитує голову Європейської Ради DW.

Варто зауважити, що на полях саміту не обійшлося і без внутрішньоєвропейських питань. Зокрема, в понеділок відбулася зустріч президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера з британською прем’єркою Терезою Мей для обговорення подальшої долі Brexit. Нагадаємо, сторони проводили перемовини минулого тижня у Брюсселі і заявили про «конструктивну» розмову, яка поки що не принесла жодних конкретних результатів. У неділю Мей повідомила, що парламент Великої Британії не голосуватиме стосовно угоди з ЄС про вихід з блоку цього тижня, як було заплановано. Вона пообіцяла перенести голосування в парламенті на 12 березня, тобто за два тижні до дати «розлучення» Великої Британії з ЄС, повідомляє Sky News.