У рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки АЕС України на енергоблоці № 1 Рівненської АЕС впроваджується система промислового телебачення для пожежо- і вибухонебезпечних приміщень та приміщень, що не обслуговуються.

Рівненська була першою АЕС в Україні, яка у 1989 році впровадила систему промислового телебачення на енергоблоці № 3, а у 2004-му — на енергоблоці № 4, що тривалий час дозволяло забезпечувати надійну роботу в умовах іонізуючого випромінювання та передачу користувачу якісних відеозображень. Нині на майданчику РАЕС під час планово-попереджувального ремонту на енергоблоці № 1 триває впровадження системи промислового телебачення (на знімку) для спостереження за агрегатами реакторної установки і турбінного відділення, у тому числі тих, які розташовані в приміщеннях, до котрих обмежено доступ персоналу при експлуатації блока.

Шеф-монтаж, пусконалагоджувальні роботи та випробування системи виконуються за участю представників компанії-виробника Ahlberg Cameras AB. Також проводиться навчання персоналу.

Як зазначив інженер РАЕС Олександр Шемшура, впровадження системи промислового телебачення на енергоблоці № 1 дасть змогу підвищити ефективність та надійність експлуатації обладнання електростанції шляхом своєчасного виявлення несправностей та порушень режиму експлуатації основного обладнання, визначення можливості доступу оперативного персоналу в контрольовані приміщення, аналізу зареєстрованих зображень пошкоджень і планування заходів щодо їх ліквідації, прискорення виконання аварійно-відновлювальних і планових ремонтних робіт, зменшення дозового навантаження персоналу та своєчасного виявлення помилок оперативного персоналу.

Вікторія ЛЕОНОВА,

керівник прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надано автором.