У понеділок болгарська газета «24 години» повідомила, що група британських криміналістів, яка прилетіла до Софії для розслідування усіх обставин отруєння місцевого підприємця Еміліана Гебрева, виявила на записах з відеокамер агента ГРУ, який в’їхав до Болгарії у 2015 році з паспортом на ім’я Сергія Федотова.

У Софії «грушник» оселився в 305-му номері того самого готелю, де винаймав кілька приміщень для свого офісу бізнесмен Гебрев. А також орендував автомобіль, з якого стежив за ним. Причому робив це тривалий час, ретельно вивчаючи розпорядок дня Еміліана Гебрева, його пересування містом, звички, місця обіду й зустрічей з діловими партнерами. Камери відеоспостереження не раз фіксували його у припаркованому біля готелю авто.

Як повідомило болгарське видання достовірне джерело, тепер слідство упевнене, що Гебрев був отруєний агентом ГРУ невідомою речовиною. А не отруївся руколою чи кавою, як раніше припускалося. Гебреву стало зле після вечері з польськими й російськими партнерами. Його негайно госпіталізували, а наступного дня в ту саму лікарню привезли його сина з тими самими симптомами. Сам Еміліан Гебрев, якого в країні вважають успішним підприємцем в оборонній і військово-експортній галузі, заявив, що навіть уявити не може, чим так міг розлютити іноземну розвідку, щоб там вирішили отруїти його й сина. Але підтримав версію, що операція спецслужб Росії — най-імовірніше пояснення таємниці його раптового отруєння. В той час, за твердженням екс-міністра оборони Болгарії Бойко Ноєва, Еміліан Гебрев успішно продав кілька партій зброї Індії, Афганістану та деяким країнам Африки й тим самим витиснув із цього ринку російських торговців озброєнням. А сам Гебрев назвав дві можливі причини свого отруєння. Перша — був експорт його компанією спеціалізованого оборонного обладнання до України. За його словами, ця угода майже на мільйон євро була укладена в повній відповідності з болгарськими і європейськими законами й правилами. Друга — міг бути інтерес Росії до підконтрольного йому збройового заводу, який вважається стратегічно важливим для Болгарії і НАТО.

Хоч би як було, три роки розслідування цього отруєння болгарськими правоохоронними органами не дали жодних зачіпок, не було в них і підозрюваних. Версія, що це справа рук російських спецслужб, з’явилася після отруєння в Солсбері Сергія Скрипаля і його доньки. Людина з паспортом Сергія Федотова також засвітилася в Солсбері й могла прикривати своїх колег із ГРУ, які обробляли двері будинку Скрипалів «Новичком» і милувалися місцевим собором. Москва не випадково після цього почала замітати всі сліди, що ведуть до отруйників Боширова й Петрова, а також до Федотова. Дані з його двох паспортів було вилучено з усіх раніше доступних джерел.

Той самий екс-міністр оборони Болгарії Бойко Ноєв не виключає причетності «Сергія Федотова» й до вибуху на оборонному підприємстві в болгарському місті Сопот в 2015 році. Він пригадав, що тоді основною версією слідства були підступи конкурентів. А нинішній керівник оборонного відомства Красимир Каракачанов вважає, що російського сліду в тому вибуху немає.

Але повну ясність у те, чим займався російський агент ГРУ в Болгарії, до яких справ він причетний, має надати слідство. Британські та болгарські фахівці продовжують вивчати й аналізувати всі матеріали у справі про отруєння бізнесмена Еміліана Гебрева й перебування у країні російського диверсанта.