На знімку: червонокнижні кажани.

Унікальну операцію з порятунку рукокрилих рудих вечірниць провели волонтери у місті Володимирі-Волинському. 90 кажанів знайшли майстри, демонтуючи старі віконні рами. Взимку ці тваринки сплять, а несподіване втручання людей їх розбудило. Тому кажани на вулиці могли загинути.

До порятунки цих рідкісних тваринок долучилися волонтери Наталія Волошина, Ганна Доскоч, Ольга Самольянова. Вони годували малесеньких за розміром кажанів спеціально придбаними опаришами, поїли водою. А коли переконалися, що їх здоров’ю нічого не загрожує, доправили в коробках до Ковеля, а вже звідти — до Харкова в єдиний в Україні спеціалізований центр з порятунку рукокрилих.

У центрі їх оглянули, зважили та присвоїли кожному кажану персональний номер. Орієнтовно в травні їх випустять на волю. Де саме, поки що невідомо. Можливо, в Харкові, але, найімовірніше, повезуть назад до Володимира-Волинського.

До речі, волонтери княжого міста рятують кажанів не вперше. Торік у березні їм принесли 17 таких ссавців, знайдених у дуплі зрізаного комунальниками дерева. Надавши їм першу допомогу, природолюби доправили тваринок до Луцького зоопарку, де їм дали притулок. Потрібно відзначити і небайдужу позицію підприємця 49-річного Олега Яскорського. Саме він дбайливо зібрав і приніс волонтерам рідкісних тваринок.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото надано автором.