Як повідомило в середу турецьке інформаційне агентство «Анадолу», ВМС Туреччини розпочали військові навчання Mavi Vatan-2019 в акваторіях трьох морів – Чорного, Егейського та Середземного. Навчання називають найбільшими в історії військово-морського флоту країни, бо в них задіяно 103 кораблі – десантні, фрегати, штурмові катери, тральщики, підводні човни, бункерувальники, пошуково-рятувальні судна берегової охорони. З повітря флотилію підтримує морська авіація.

Контр-адмірал ВМС Туреччини Янки Багджиоглу, який командує навчаннями, повідомив, що в середу вони почалися з виходу кораблів у море по тривозі з портів військових баз Ереглі, Умурйєрі, Гельджук, Ердек, Чанаккале, Фоча, Аксаз та Іскендурун. За його словами, з 2 по 5 березня в Чорному, Егейському й Середземному морях одночасно проводитимуться маневри за сценаріями кризової і бойової ситуацій, під час навчань плановано відпрацювати операції за участі сил спеціального призначення ВМС Туреччини. Турецькі кораблі заходитимуть і в міжнародні води, про що попереджено уряди всіх сусідніх країн.

Хід навчань контролює Центр оперативного керування ВМС Туреччини, який може ставити перед їх учасниками несподівані завдання. Після завершення маневрів у морі 68 військових кораблів з 6 по 8 березня зайдуть у три десятки внутрішніх портів Туреччини.

Навчання турецьких ВМС в Егейському та Середземному морях спричиняють величезне занепокоєння в урядів Греції і Кіпру, які вважають це демонстрацією військової потужності. ВМС Греції перебувають у стані підвищеної бойової готовності й уважно стежать за маневрами бойових кораблів Туреччини.