Фото: espreso.tv

Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, перебуваючи з робочим візитом в Одесі, відвідала есмінець «Дональд Кук» ВМС США та взяла участь у зустрічі Президента України Петра Порошенка зі Спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером.

Під час зустрічі Петро Порошенко подякував американським партнерам за збільшення військової присутності в Чорному морі та зазначив, що візити американських кораблів є яскравою демонстрацією співпраці між Києвом і Вашингтоном.

«Це важливий сигнал Кремлю на п’ятий рік окупації. Перше, що Крим є український. Друге, що свобода судноплавства в регіоні буде забезпечена як гарантована конвенцією ООН з морського права, що українсько-американське партнерство єдине як ніколи. І ми ефективно співпрацюємо в усіх сферах, у тому числі й оборонній», — наголосив П. Порошенко.

«Дуже ціную те, що наші американські партнери збільшили військову присутність в Чорному морі у відповідь на наше прохання. Це важлива відповідь на акт агресії проти українських кораблів 25 листопада минулого року. Агресія Кремля зачіпає не лише життєві інтереси України. Вона зачіпає і питання безпеки ЄС та НАТО в Чорному морі», — підкреслив глава держави.

Спеціальний представник США по Україні Курт Волкер зазначив, що Сполучені Штати Америки стоять на позиції твердої підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

«Ми засуджуємо російську атаку на українських моряків у Керченській протоці, і ми закликаємо до звільнення українських моряків, яких незаконно ув’язнено в Росії», — наголосив Спеціальний представник США по Україні Курт Волкер.

Користуючись нагодою, представник України в Робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко коротко обмінялась інформацією зі Спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером щодо ситуації зі звільненням заручників, військовополонених і політв’язнів, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України та у РФ.

Під час зустрічі також було обговорено безпекові виклики, зокрема, факти російської агресії в Україні, елементи «гібридної війни», в тому числі спроба Російської Федерації втручатися у виборчі процеси.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.