Будівля парламенту Словенії

Фото: dw.com

Нещодавній випадок із депутатом парламенту Словенії в одних викликав іронічну посмішку, в інших — обурення. Мовляв, що він собі дозволяє. Сам народний обранець назвав свій вчинок соціальним експериментом для блага людей.
 

А вчинив він ось що. В одному з магазинів зголоднілий депутат Міро Крайчич узяв з полиці бутерброд і попрямував до каси. Йому здалося, що касири занадто повільно обслуговують покупців, розповідаючи одне одному про те, як розвиваються події у черговому серіалі. Тому депутат сунув свою неоплачену покупку до кишені, обійшов чергу і залишив магазин. На нього не звернули уваги ні касири, ні охоронці. Щоправда, у Крайчича, вочевидь, не просто заговорило, а заволало сумління. Він повернувся до крамниці, заплатив за товар і порадив касирам бути уважнішими й до тих, хто стоїть у черзі, й до тих, хто обходить її з повними кишенями. І, звісно, не забув вибачитися перед ними та охороною.

Про цей випадок він розповів під час засідання парламенту, акцентувавши увагу на поганому обслуговуванні. Він хотів представити все як жарт. Багато хто з депутатів так і поставився до цього. Але керівник парламентської фракції «Список Мар’яна Шареца», зараз правлячої у країні, Бране Голубович побачив порушення всіх норм депутатської етики і явну провокацію з елементами звичайної крадіжки. Вчинок Крайчича став предметом для гострої розмови на засіданні фракції. Після нього народний обранець заявив, що добровільно складає із себе депутатські повноваження.

«Це не була крадіжка, а лише соціальний експеримент. Адже всі ми є покупцями, і кожному з нас доводилося марнувати дорогоцінний час біля кас у магазинах і ставати вимушеними слухачами побутових розмов» — розповів Крайчич журналістам. Він нарікає на те, що в його вже колишніх колег по фракції не все гаразд із почуттям гумору, і запевнив, що вперше за 54 роки життя виніс із магазину товар, не заплативши за нього. Мовляв, могли б і вибачити за невдалий експеримент.