Сьогодні в акваторії Чорного моря розпочинаються навчання військово-морських сил країн НАТО під кодовим найменуванням «Poseidon-19».  Про це напередодні офіційно повідомили зі штабу ВМС Румунії. Зазначається, що в східному регіоні ЄС і НАТО після анексії Криму панує «нестабільність», тому «одним із заходів щодо забезпечення безпеки для союзників у регіоні Чорного моря є зміцнення військово-морської присутності в його басейні».
 

У морських маневрах, які відбуватимуться у румунських територіальних, а також у міжнародних водах західної частини Чорного моря до 8 березня, задіяно 10 румунських і чотири кораблі її союзників по НАТО — Болгарії, Німеччини, Іспанії і Туреччини. Румунська сторона також забезпечить учасників навчань двома швидкохідними катерами для водолазів і підтримку з повітря, яка здійснюватиметься двома винищувачами МіГ-21, двома F-16 і вертольотом Puma Naval, що входять до складу румунських ВПС.

Чисельний склад учасників «Poseidon-19» перевищує 1100 військовослужбовців. Штаб ВМС Румунії зазначає, що перед ними поставлене завдання — «зміцнення взаємодії між кораблями й екіпажами в загальному міжнародному контексті, а також перевірка бойових можливостей ВМС Румунії, спрямованих у розпорядження НАТО на майбутній період».

Зрозуміло, що такі навчання в Чорному морі викликають величезне роздратування в Росії, яка захопила Крим. Але й командування НАТО можна зрозуміти: Москва за п’ять років нашпигувала півострів сучасним озброєнням і фактично перетворила його не тільки на непотоплюваний авіаносець, а й на джерело реальної загрози для країн Чорноморського регіону. Її агресивні дії під заколисуючі слова про мир і диктують Альянсу: всі його сухопутні, морські й повітряні сили мають бути в бойовій готовності. Після того, як за наказом Путіна підло й нахабно на очах у всього світу було захоплено Крим, від кремлівського правителя можна чекати всього. Свідченням тому є і агресія, що звучить у кожному посланні його «кишеньковим» депутатам і сенаторам, яку той підкріплює іноді й мультфільмами про знищення цивілізованого світу.