Вам телефонують на домашній або мобільний телефон із незнайомого номера. Повідомляють: «Ваш син затриманий, підозрюється у скоєнні такого-то правопорушення. Для розв’язання проблеми з поліцією потрібні гроші».

Така шахрайська схема спрацювала у випадку з 83-річним мешканцем Івано-Франківська. На його домашній телефон подзвонив невідомий та представився працівником поліції. Стурбовано повідомив, що син пенсіонера нібито спричинив аварію. Для уникнення відповідальності за ДТП треба передати слідчим 60 тисяч гривень.

Шахраї так уміють задурити голову, що історія видається правдоподібною. Старенький погодився віддати всі заощадження. Навіть не перевірив факти та не зателефонував синові. Невдовзі до хати пенсіонера приїхав невідомий і забрав гроші. Лише згодом чоловік звернувся до правоохоронців.

Від схожої афери того ж дня постраждала й 77-річна мешканка обласного центру. За начебто порятунок сина жінка віддала псевдополіцейським 8 тисяч євро.

Як повідомили в Секторі комунікації поліції Івано-Франківщини, за цими фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Триває досудове розслідування, зокрема, заходи зі встановлення місць перебування шахраїв.

Правоохоронці радять громадянам не втрачати пильності та наголошують на дотриманні елементарних правил безпеки. Інформацію від незнайомців треба перевіряти. Навіть якщо хтось назвався працівником правоохоронних органів, не варто поспішати виконувати їхні прохання. Якщо вже потрапили на гачок шахраїв — краще негайно зателефонувати до поліції.

Вл. інф.