Факти, викладені в журналістському розслідуванні щодо можливих зловживань в «Укроборонпромі», будуть неупереджено і об’єктивно вивчені, заявив на брифінгу голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування можливого розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави секретар Комітету з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник (на знімку).

За його словами, комісія клопотатиме перед правоохоронними органами, процесуальними керівниками та СБУ, щоб вони розсекретили окремі матеріали, зокрема, щодо закупівель та постачань в оборонній сфері, кількісних і якісних показників.

«Будемо клопотати перед правоохоронною системою, щоб нам максимально сприяли в отриманні інформації, — сказав парламентарій. — Міноборони вже готує інформацію про те, де ці запчастини встановлено і як вони функціонували. Представники замовника, які приймали цю техніку, також готують акти прийому-передачі цієї техніки, інформацію про те, чи були в них якісь зауваження до її якості». І. Вінник також повідомив, що ТСК звертатиметься по інформацію до військових частин, де експлуатувалися ці запчастини, запрошуватиме на засідання командирів та інших неупереджених у цій справі людей. Голова ТСК Іван Вінник зазначив, що проситиме надати комісії всі документи до 7 березня, щоб уже 14 березня, коли відбудеться чергове засідання ТСК, можна було дати першу оцінку. «Укроборонпром» і Міноборони готові надати ТСК документи про запчастини, які фігурують у журналістському розслідуванні, — сказав депутат. 

Як повідомлялося, 25 лютого в ЗМІ була озвучена інформація про начебто багаторічну корупційну схему, за якою з держбюджету та оборонного комплексу через «підставні» фірми «вимивали» сотні мільйони гривень, до якої, за даними журналістів, нібито причетні перший заступник Секретаря РНБО та його син. У НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у журналістському розслідуванні, вже є об’єктами розслідувань детективів бюро. Першого заступника Секретаря РНБО Олега Гладковського на час розслідування відсторонено від посади, хоча він відкидає звинувачення в корупції. Як повідомили в «Укроборонпромі», директор ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова» Олексій Бабич і директор ДП «Ізюмський приладобудівний завод» Сергій Філоненко також відсторонені від своїх посад.

Коментар ДК «Укроборонпром» щодо інформації, оприлюдненої програмою «Наші гроші»:

«Тематика програми, зокрема щодо діяльності ТОВ «Оптимумспецдеталь», свідчить, що її автори скористалися інформацією, яка могла бути отримана в рамках кримінальних проваджень, відкритих у 2015—16 рр... Серед них, зокрема: провадження від 02.03.2016 за ст. 191 ч. 5, порушене НАБУ, щодо складання і видачі посадовими особами державних підприємств «ХБТЗ», «КБТЗ», «ЛБТЗ» завідомо неправдивих документів про поставку матеріальних цінностей, які фактично не постачалися; провадження, порушене військовою прокуратурою Житомирського гарнізону 30.06.2016, щодо посадових осіб ДП «ЖБТЗ» про постачання ТОВ «Оптимумспецдеталь» деталей і приладів, закуплених у підприємств, які мають ознаки фіктивності; два провадження військової прокуратури Київського гарнізону від 24.11.2015 та 31.12.2015, де фігурують посадові особи ТОВ «Оптимумспецдеталь»; провадження Головної військової прокуратури ГПУ від 01.04.2016 щодо співпраці ДК «Укроборонпром» із ТОВ «Оптимумспецдеталь».

Наголошуємо, що ДК «Укроборонпром» у рамках порушених кримінальних проваджень надає слідчим усю необхідну інформацію. У Концерні відсутні дані щодо стану досудового слідства за цими справами. Відповідно до Закону їх мають право надавати виключно органи слідства».