Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (реєстр. № 10110). Такою була блискавична реакція глави держави на рішення Конституційного Суду України від 26 лютого, яким визнано неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, у зв’язку з чим вона втратила чинність.

Законопроектом № 10110 пропонується, зокрема, доповнити ККУ статтею 368-5, за якою «визнається кримінально караним набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі (що перевищує одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем чи ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі». Такі діяння каратимуться позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіска-цією майна. Такі діяння, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне становище, каратимуться суворіше — позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 

3 років (з конфіскацією майна). А якщо службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, — позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (з конфіскацією майна).

У НАБУ та САП після рішення КС заявили, що їм доведеться закрити всі провадження, які наразі розслідуються щодо можновладців за фактами незаконного збагачення, а після ухвалення нового закону — розпочинати слідство спочатку. «Я скажу емоційно, що це відвертий удар по всій антикорупційній реформі», — сказав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в ефірі одного з телеканалів. За його словами, загалом за період роботи НАБУ і САП було розпочато 106 проваджень за ознаками незаконного збагачення. З них, станом на сьогодні, розслідується 65 проваджень, 37 було закрито, 4 — спрямовано до суду з обвинувальними актами. При цьому антикорупційний прокурор підкреслив, що 37 проваджень було закрито саме через те, що прокурорами і детективами 

НАБУ був застосований принцип презумпції невинуватості, на який посилався у своєму рішенні Конституційний Суд. «Ми розуміли, що з цими доказами не доведемо провину фігурантів у суді, хоч би якими непопулярними були ці рішення», — пояснив він. Нову редакцію закону в антикорупційних органах ще не коментують.

У громадській організації «Центр протидії корупції» заявили, що за новим законопроектом: «Для притягнення чиновників до відповідальності за необґрунтовані статки слідству потрібно буде доводити, що такий чиновник не отримував хабарі або не зловживав владою чи службовим становищем. Простіше кажучи, прокурор буде зобов’язаний надати суду окремі докази, які підтверджують невинуватість чиновника у двох злочинах (зловживання та хабар), а вже потім мова може йти про незаконне збагачення... Слідство має проводити окремі слідчі дії, щоб спростувати ці два злочини. Але таких повноважень не передбачає Кримінальний процесуальний кодекс. З таким формулюванням неможливо буде притягти чиновників до відповідальності за набуття майна, яке не пояснюється їхніми офіційними доходами».

Наступне слово — за Верховною Радою.