Шановні співвітчизники!

4 березня 1989 року, 30 літ тому, в «Будинку кіно» в Києві відбулася надзвичайна історична подія. На установчій конференції всеукраїнського товариства «Меморіал» було прийнято його статут та обрано керівні органи.

В Україні народилася потужна організація, яка проводила велику історично-пошукову, культурно-просвітницьку роботу, спрямовану на дотримання прав людини в країні, відновлення історичної справедливості щодо жертв політичних репресій та висвітлення ганебної практики радянського тоталітарного режиму.

Майже 360 тисяч осіб із числа репресованих, їхніх нащадків та членів родин вступили тоді в Товариство задля благородної місії — увічнення пам’яті жертв репресій та морального оздоровлення суспільства.

Завдяки наполегливості членів «Меморіалу» у 1991 році Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», а з квітня 1991-го «Меморіалу» присвоєно ім’я відомого українського поета і правозахисника Василя Стуса.

Низький уклін усім причетним до Товариства за сміливість та наполегливість у відстоюванні ідеалів Добра і Людської Гідності!

Щиро вірю, що ви й надалі утверджуватимете демократичні засади розвитку українського суспільства задля світлого майбутнього України.

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.