НАК «Нафтогаз України» оголосив про нові процеси зі стягнення майна «Газпрому» в декількох країнах. Про це повідомляють на офіційній сторінці НАК у Фейсбуці.

Як наголошено в повідомленні, 28 лютого виповнився рік після рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці «Нафтогазу» і «Газпрому», коли «Газпром» мусить сплатити 4,6 млрд доларів за недопоставку обсягів газу для транзиту.

«Ми вже отримали газ на суму 2,1 млрд доларів. Решту стягуємо за допомогою процесу примусового виконання в декількох країнах — Нідерландах, Великій Британії, Швейцарії та США, а нещодавно і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах. Міжнародна судова система некваплива, але певна», — повідомили в «Нафтогазі».

У компанії додали, що в разі невдачі в судовому процесі «Нафтогаз» міг би втратити 94,7 млрд доларів, або 177 тисяч грн у перерахунку на кожну українську сім’ю.

За даними НАК, стокгольмські арбітражні процеси 2014—2018 років є найбільшими в світовій історії серед комерційних компаній за сумою претензій.