Першим кроком до налагодження міжрегіональної співпраці між Вінницькою областю і землею Саксонія-Ангальт Федеративної Республіки Німеччини стане презентація економічного і культурного потенціалу нашої області в Магдебурзі — столиці названого німецького регіону.

Попередньої домовленості про ознайомчий захід досягнуто під час зустрічі голови Вінницької облради Анатолія Олійника зі спікером Міністерства сільського господарства, екології та енергетики землі Саксонія-Ангальт Маттіасом Вілленбокелем. Керівник депутатського корпусу Вінниччини ознайомив співрозмовника з економікою регіону, зокрема його аграрним сектором. Саме ця сфера може викликати найбільшу зацікавленість у майбутній співпраці.

Представник Німеччини схвально відгукнувся про міжнародні проекти нашої області. За словами Анатолія Олійника, пан Маттіас не приховував, що найперше цінує надійність у відносинах Вінниччини з європейськими партнерами, зокрема в реалізації низки спільних проектів, про які він довідався від українського співрозмовника.

— Час і форма презентації наших можливостей у Магдебурзі буде визначена згодом, — зазначив Анатолій Олійник. — Поки що зроблено перший крок до налагодження подальшої співпраці області зі ще одним європейським регіоном.

Зустріч, про яку йде мова, відбувалася у Республіці Молдова, в Унгенському районі.

Анатолій Олійник і керівник Центру комунікації, зовнішніх зв’язків та залучення грантових ресурсів обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Ольга Олійник спілкувалися також з партнерами з Ясського повіту Румунії. Понад десять років два регіони співпрацюють у рамках договору про дружбу і співробітництво. Нині десять територіальних громад Вінниччини виявили бажання співпрацювати з румунськими громадами. Анатолій Олійник передав побратимам з Ясс анкети цих громад — для ознайомлення з їх потенціалом. На початку року делегація представників органів місцевого самоврядування Вінниччини вивчала досвід децентралізації у Ясському повіті. У травні цього року, коли в місті над Південним Бугом відзначатимуть День Європи, вінничани чекають у себе, серед інших запрошених, гостей з Ясс. Як уточнив Анатолій Олійник, під час їхнього приїзду плановано підписання низки угод між територіальними громадами наших країн.

Зустрічі на молдовській землі з представниками Німеччини і Румунії відбулися завдяки організаційній підтримці Унгенської філії Торгово-промислової палати Молдови. До слова, Вінницьку область і придністровські райони Молдови об’єднує співпраця у рамках створеного Єврорегіону «Дністер».

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.