Водій Андрій Семеняк через кілька хвилин повезе пасажирів в озерний край.

Фото автора.

Мільйон кілометрів до Шацького озерного краю подолали за сім років на своєму автобусі волинські водії Андрій Семеняк та Володимир Кулик і заробили за цей час сотні подяк від пасажирів. Одну з них ми оприлюднимо сьогодні.

На Шацьких озерах ще холодно. Навіть найвідважніші відчайдухи не наважуються на льодяну купіль. Проте життя в озерному краї триває. Свідченням цьому є і автобуси, які щогодини вирушають з Луцького автовокзалу в напрямку озера Світязь і його менших побратимів. На вітровому склі одного з них ціла вервечка милих серцю відпочивальників назв населених пунктів: Шацьк, Світязь, Пульмо. Сівши на нього, зробиш не лише 170-кілометрову екскурсію західною Волинню, а й проїдеш чималий шлях берегом легендарного Світязя.

Знайомлюся з водієм комфортабельного «Мерседеса». Як з’ясовується, Андрій Семеняк працює у підприємця Наталії Приходько. Сім років разом із напарником, Володимиром Куликом, обслуговує маршрут Луцьк — Пульмо. Із Луцька автобус вирушає о 14.40, а з Пульма — о 8.30. А загалом на фірмі Андрій Степанович працює двадцять років, а водієм — з 1987-го.

— У зимову пору маршрут не дуже прибутковий. Адже відпочивальників — одиниці. Переважно возимо місцеве населення. Завантаженість слабенька. Практично працюємо на виживання, — розповідає Андрій Семеняк. — Улітку, звісно, пасажирів вистачає. Але маршрут є маршрут. Мусимо виконувати свої зобов’язання. Стараємося дотримуватися графіка, робимо все, щоб пасажирам у салоні було затишно.

— Я скажу від імені жителів сіл Світязь, Пульмо і всього Шацького району, — долучається до розмови колишній сільський голова Пульмо Федір Гловацький, який саме цим автобусом повертається з Луцька додому. — Кращого рейсу не було, і кращого екіпажу, як Андрій і Володя, немає. Ці хлопці — справжні господарі. Машина завжди доглянута, в салоні чисто, тепло, світло. Ніхто нікого не нервує. Все дипломатично. І чи то неділя, чи то Новий рік, чи то Різдво, чи то Великдень, чи снігу намело, хоч їм важко їхати, вони завжди в дорозі. Не буває так, що зимою не їздимо, бо не вигідно і важко, а літом їздимо. Рейс дуже хороший, і перевізник Наталія Володимирівна Приходько старається високо тримати марку підприємства. Попри всяку погоду, люди знають, що автобус обов’язково вирушить у рейс. Це дуже надійний перевізник і, дай Боже, щоб таких рейсів у нас було побільше. Тож дякую від пульмівської, світязької і шацької громад. Хай береже їх Бог! Зеленого їм світла завжди! Це один із найкращих рейсів у Волинській області.

У Пульмо автобус прибуде через чотири години. Там водії заночують, щоб вранці о 8.30 вирушити у зворотну дорогу до Луцька. Ох, як хочеться літа і теплого Світязя! А чим і з ким туди поїду, вже знаю.

Волинська область.