У Німеччині до двох років і трьох місяців позбавлення волі засудили 48-річного громадянина Сергія Кисельова, який є племінником російського телеведучого-пропагандиста Дмитра Кисельова. За даними ЗМІ, обвинувачений має церковний сан: він — священик німецького управління Російської православної церкви Московського патріархату.

Сергія Кисельова «визнано винним у підготовці злочину, котрий загрожував державній безпеці України» — такий вирок Вищого земельного суду Мюнхена. За даними баварської прокуратури, цей зловмисник з німецьким паспортом 2014 року пройшов військову підготовку в Санкт-Петербурзі, після чого воював на Донбасі на боці самопроголошеної «ДНР». Як повідомив зі слухань справи телеканал Ostwest, Кисельов «планував участь у збройному конфлікті на сході України з метою включення частини її території до складу РФ».

Торік Кисельов був затриманий у Болгарії, яка передала його правоохоронним органам ФРН. Він частково визнав свою вину, тому державний обвинувач, захист і суд домовилися, що покарання обмежиться терміном 2—2,5 року позбавлення волі.

Адвокат засудженого Йоахим Шварценау стверджує, що сторона обвинувачення має лише фото, на яких Кисельов зображений з іншими учасниками військової підготовки та отримує медаль «Імперського легіону». Але серед доказів його вини немає світлини чи будь-якого документа, котрі б свідчили про безпосередню участь підзахисного у цій підготовці.

Сам Кисельов визнав, що перебував на сході України, але нікого не вбивав. А в Санкт-Петербурзі він не готувався до війни, а лише очікував відправлення на Донбас. Під час процесу розглядалася тільки підготовка Кисельова до участі в бойових діях на Донбасі. Якщо б його звинуватили в безпосередній участі в бойових діях і в тому, що він особисто стріляв в українських військовослужбовців чи мав бойову зброю без дозволу офіційної влади України, та довели б це, то покарання було б значно серйозніше. Але земельна прокуратура Баварії, котра вела розслідування, таких даних не має. Це — справа федеральної прокуратури.

Німецькі ЗМІ, які розповіли про цей процес, зазначають, що вирішальним свідченням проти Сергія Кисельова стало інтерв’ю його дядька Дмитра Кисельова в 2016 році, в якому він розповів, що племінник воював на Донбасі. Те само він сказав і в нещодавньому інтерв’ю російському блогеру Юрію Дудю.

Деякі тутешні ЗМІ зловтішаються: мовляв, журналіст очевидно не знав, що в ФРН такий злочин карається законом, якщо він навіть вчинений за кордоном. Вирок поки що не набув чинності, а захист має право на його оскарження. Чи зробить це обвинувачений — поки невідомо.

Тим часом телеканал Ostwest показав німецьку камеру, в якій відбуватиме покарання Сергій Кисельов: світле, досить просторе помешкання для однієї особи з усім необхідним для комфортного перебування. Та і в’язниця теж: хол з телевізором, зали для занять спортом, територія для прогулянок на свіжому повітрі. А для порівняння умов журналісти показали камери для ув’язнених в українських в’язницях: скупчення людей на нарах у тісних кімнатах, занедбаність коридорів і місць загального користування… І перейнялися запитанням: «Чому, власне, Кисельова судять не в Україні, де він скоїв злочин, чи в Росії, де проходив підготовку, а у ФРН? І чому він має відбувати «покарання» німецькою в’язницею, а не російською чи українською?

Відповідь із правоохоронних органів була лаконічна: «Ані Україна, ані Росія не зверталися до Німеччини з проханням про екстрадицію Кисельова!»

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.