Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив у суботу на мітингу в місті Різе, що зондажне судно «Явуз» після ремонту й модернізації одразу вийде в Середземне море для виконання зондажних робіт з пошуку нафти й газу. Він додав, що поблизу курортного міста Анталія ще одне геологорозвідувальне судно «Фатіх» уже веде в море бурові роботи.

«Нове судно «Явуз» є одним із 16 кораблів подібного типу у світі, які можуть виконувати зондажні роботи на великій глибині. Вірю в те, що дуже скоро ми одержимо обнадійливі результати роботи з наших суден. «Ми налаштовані рішуче в питанні здобуття найбільшого потенціалу, яке дає нам наше право на отримання природних багатств і вуглеводневих джерел у Середземному та Чорному морях», — заявив Ердоган.

Однак він нічого не згадав про те, що Греція і Кіпр заперечують право Анкари вести розвідувальні роботи біля острова в Середземному море. Водночас Анкара відмовляє Нікосії в праві розробляти природні ресурси на шельфі доти, поки не буде вирішено кіпрську проблему. Туреччина вважає, що права на мінеральні ресурси має все населення острова, включаючи турків-кіпріотів, котрі, ймовірно, не матимуть змоги користуватися економічними благами від майбутніх родовищ, якщо не буде досягнуто кіпрського врегулювання.

Ще в 2011 році американська компанія Noble Energy за 185 кілометрів на південь від острова, що є економічною зоною Республіки Кіпр, виявила великі запаси природного газу. Вони становлять від 5 до 8 трильйонів кубічних футів (від 140 до 225 мільярдів кубометрів). А минулої п’ятниці інша велика американська компанія ExxonMobil повідомила, що в результаті багаторічних пошукових робіт їй вдалося виявити ще одне велике родовище в Середземному море біля берегів Кіпру. Воно розташоване неподалік свердловини Glaucus-1, бурінням якої вже займається компанія. За попередніми припущеннями геологів, запаси блакитного палива у новому родовищі можуть сягати 142—227 мільярдів кубометрів газу.

«Ми зробили багатообіцяюче відкриття в прикордонному районі розвідки. Потенціал цього відкриття як енергетичного джерела для регіональних і глобальних ринків буде оцінено додатково», — заявив президент ExxonMobil Стів Грінлі. Він додав, що компанія найближчим часом проведе додатковий аналіз потенціалу цих запасів.

Нове велике газове родовище розглядається як визначальний фактор у розвитку енергетики острова. Одразу після оголошення про знаходження великих покладів газу терміново було скликано засідання парламенту Республіки Кіпр, і депутати ухвалили закон про створення Національного фонду вуглеводнів. Він, зокрема, відключає цей фонд від державного боргу Кіпру. На важливості нового законодавства наголосив президент Кіпру Нікос Анастасіадес, який привітав парламент країни з «рішенням про створення Національного фонду вуглеводнів». За його словами, Нацфонд забезпечує інвестиції для майбутніх поколінь і також захищає права «наших турків». Ця ініціатива вибила підґрунтя з-під ніг Анкари, яка могла обвинуватити Нікосію в тому, що вона діє в однобічному порядку без належного врахування інтересів кіпріотів-турків.

Очевидно, ці успіхи американських компаній у Середземному море й змусили турецьку владу активізувати пошукові роботи біля своїх берегів. Вони вважають, що «Турецький потік» — це добре, але свій газ не тільки буде дешевшим, а й стане гарантією енергетичної безпеки країни. Опинитися в цілковитій залежності від постачання російського газу Туреччина все-таки не хоче.

Ярослав СЕРГІЄНКО.